Novi non pejper: Povratak Kosova na 99 godina? 1Foto: prinscreen /youtube

Nemački politički magazin Cuerst objavio je novi non paper nepoznatog autora koji se tiče se odnosa Srbije i Kosova i predviđa potpuni povratak Kosova pod suverenitet Srbije na 99 godina, prenose danas mediji u regionu.

Magazin napominje da non pejperi funkcionišu kao diplomatski probni baloni, pa su zbog toga nepotpisani da bi njihova sadržina lako mogla da se ospori kao nerealna.

„Strane su se usaglasile da će svi građani na Кosovu uživati bez diskriminacije jednaka prava i slobode u skladu sa najboljom praksom utvrđenom Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i oba Ustava, sa posebnom pažnjom na 873.000 kosovskih Albanaca koji posjeduju državljanstvo Srbije“, navedeno je, između ostalog, u predlogu koji je objavio Cuerst.

Zamišljeno je da obe strane podržavaju stvaranje priznate samouprave na Кosovu, uključujući puno učešće članova svih nacionalnih zajednica u donošenju političkih odluka, sa ključnom ulogom OEBS u podsticanju izbornog procesa.

Tekstom je predviđeno i da su se „uključene strane složile o neophodnosti održavanja izbora na svim nivoima na Кosovu i u Srbiji do aprila 2022“, prenose tekst Klix.ba, Novosti, portal Nova i prištinski mediji.

„Pod pokroviteljstvom uključenih strana, postizborno Кosovo, kojim upravlja pokrajinski guverner, imaće poseban status u Srbiji u narednih 99 godina, a guverner bi imao i funkciju jednog od potpredsednika Skupštine Srbije“, navodi se u dokumentu.

 

Ovim non pejperom predviđeno je da obe strane pristupe zajedničkom tržištu bez dvostrukih carinskih postupaka, osiguravajući brzi i besplatni prolazak unutar važećih unutrašnjih administrativnih prelaza.

„Uključene strane složile su se da samoupravna pokrajina Кosovo ima svoju zastavu i grb koji sadrže elemente jedinstva i pravo da se samostalno pridruži i prisustvuje regionalnim ekonomskim, kulturnim, sportskim i obrazovnim forumima“, navodi se dalje u dokumentu.

Predviđeno je i da „Stalna misija Srbije pri Ujedinjenim nacijama nastavi da izražava zakonodavno, teritorijalno i populaciono jedinstvo Republike Srbije, a predstavnik samouprave pokrajine Кosovo postaće stalni deo misije“.

Podsetimo, u prethodnom periodu u javnosti se pojavilo više verzija non pejpera koji su izazvali pravu buru u diplomatskim krugovima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da mu je prethodni non-pejper o konačnom rešenju kosovskog pitanja, iza kojeg navodno stoje Nemačka i Francuska, zadao velike brige, ali da će ga tek analizirati i o njemu doneti sud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari