Novi Pazar i građanski protesti: Treća najava iz SDA Sandžaka 1Foto: S. Župljanin

Do daljnjeg, u Novom Pazaru nema građanskih protesta. Odustali su i Levica Srbije Novi Pazar i „Stari Dedo“. Oni su ovdašnje građane pozvali, da izraze svoje nezadovoljstvo, preko Fejsbuk stranica.

U razmaku od samo desetak dana, kako su pozivali tako su i odjavljivali.

Ko se sakrio iza Levice Srbije Novi Pazar, ostalo je nepoznato, jer je ova stranica ugašena dan uoči zakazanog protesta. Za stranicu „Stari Dedo“, ovde se, odavno zna, ali i spekuliše ko stoji iza nje. „Stari Dedo“ se oglasio „u ime svih Srba i Bošnjaka“ i „za naše dobro, jer smo dotakli dno“, a u potpisu poziva stajalo je „1 od 5 miliona“. U otkaznom „pismu“ se navodi da je dvadesetak mladih i obrazovanih ljudi bilo spremno da učestvuje u organizovanju protesta. Od organizacije protesta su odustali, jer nisu dobili podršku od političkih partija u Sandžaku, „a neke su se i ogradile od protesta“,. Izostala je i podrška Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), skoro svih nevladinih organizacija, intelektualaca i studenata.

„Izgleda, da je ljudima suviše dobro ovde, te da nemaju razloga za ove proteste, a koji su bili zamišljeni na malo drugačiji način, od onih koji se održavaju širom Srbije. Hteli smo da ukažemo na sve ono što nam se konstantno obećava a ne ispunjava, na sve probleme sa kojima se susreću i Bošnjaci i Srbi na ovim prostorima, a o kojima se ćuti. Dakle za proteste u Novom Pazaru ne postoji ni volja ni želja“ – piše u obrazloženju novog otkazivanja protesta.

Da će protesta biti, najavio je predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin. On je na konferenciji za novinare, rekao da će pozvati građane i narodne poslanike te partije da svoje nezadovoljstvo stanjem u zemlji izraze na ulici. „Pozvaćemo građane da izraze svoje nezadovoljstvo i naše narodne poslanike da se više ne ponižavaju u Skupštini Srbije, već da na trgu u ovom gradu kažu građanima šta rade i žele. Iznećemo i zahtev za rešavanje statusa Bošnjaka i Sandžaka“, naglasio je Ugljanin i dodao da njegova partija od prvog dana podržava proteste širom Srbije, jer mu je drago da su i „ostali građani Srbije, konačno shvatili da u Srbiji ne postoji vladavina prava, da postoje paralelne strukture vlasti institucije urušene“, jer su oni „birali Vučića, Šešelja i ostale ekstremiste i na njima je da ih smene, a na nama je da u Sandžaku, kao autohton narod, kažemo u kakvom društvu želimo da živimo“ . Datum održavanja protesta nije saopšten.

Potpredsednik Vlade Srbije i predsednik SDPS Rasim LJajić, u izjavi agenciji Beta, ocenjuje da najava protesta u Sandžaku „nema nikakvo opravdanje, a posebno što se to događa samo nekoliko dana posle posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Tutinu, gde su dogovorene višemilionske investicije“. LJajić je naglasio da su ovom regionu „više nego ikada potrebni stabilnost i sveukupna normalizacija odnosa, koji su preduslov za njegov dalji ekonomski i socijalni razvoj. Niko ne spori da postoje problemi koje treba rešavati, ali su institucije ove zemlje mesto za to, a ne ulica i protesti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari