Novi premijer Kosova: Dijalog sa Srbijom vodiću ja 1Foto: Beta/AP Photo/Visar Kryeziu

Novi premijer Kosova, Avdulah Hoti, izjavio je danas da će dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom predvoditi on i obelodanio principe na kojima traži da se zasniva taj dijalog .

Hoti je platformu Vlade Kosova za dijalog predstavio članovima Akademije nauke i umetnosti Kosova.

„Usvojili smo okvir dijaloga unutar koalicije i obavestili opoziciju. Ono što svi moraju znati je da je proglašavanje nezavisnosti trajni proces o kojem niko ne može pregovarati. Bilo je situacija kada liderima to u ovom procesu nije bilo jasno“, rekao je Hoti i dodao da je pozvao opoziciju da se uključi.

„Pozvao sam opoziciju, neki se nisu odazvali, a neki su ponudili saradnju, ali ne i konkretnu. Dijalog vodi premijer, neću se takmičiti ni sa kim, jer imam jasne nadležnosti i one su betonirane presudom Ustavnog suda (iz 2019 godine)“, rekao je premijer.

Hoti je rekao da je prvi princip o kojem se ne može pregovarati, teritorijalni integritet.

„Drugo: Sporazum treba da osigura da ustavna organizacija Kosova nije deo pregovora i pod tri: sporazum treba da bude postignut u duhu Ustava Kosova“, rekao je Hoti.

Hoti je naveo da je cilj dijaloga trajno uzajamno priznavanje – a ne model dveju Nemačke, zatim mesto Kosova u UN i priznanje od strane pet država članica EU.

Hoti je rekao i da će „forum koji će voditi dijalog biti uspostavljen sa političkim liderima svih političkih stranaka, dok će Savet eksperata biti formiran u kabinetu premijera, gde će biti inkluzivnosti“.

Naveo je da će tražiti od Skupštine da formira parlamentarnu komisiju za dijalog, koju bi trebalo da vodi opozicija i dodao da sve treba da bude transparentno i ni o čemu se ne sme raspravljati iza zatvorenih vrata.

Predsednik Akademije nauka i umetnosti Kosova, Mehmet Kraja rekao je da lideri na Kosovu često zloupotrebljavaju poverenje ljudi, a deo spoljnog faktora zloupotrebio je kosovsko poverenje za dijalog, te „neko želi SAD, neko želi EU“, rekao je Kraja.

Goran Rakić nije iz kancelarije uklonio simbole Kosova
Kabinet premijera Kosova Avdulaha Hotija saopštio je danas da nisu tačne informacije da su iz kabineta zamenika premijera i ministra lokalne samouprave Gorana Rakića uklonjeni simboli Kosova, kako su to preneli neki mediji.

„Zamenik premijera Goran Rakić nije uklonio nijedan simbol Kosova. Pitanje upotrebe simbola je utvrdjeno protokolom kojeg je svaki zvaničnik dužan da se pridržava“, kaže se u saopštenju.

U saopšteju se podvlači da su „simboli tu gde su bili i nije bilo nikakvog njihovog uklanjanja“.

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas rekao da u institucijama Kosova nema mesta za one koji ne poštuju simbole Kosova.

Na fotografijama jučerašnjeg sastanaka Rakića s ambasadorima ne vide se simboli Kosova, ali fotoreporteri ocenjuju da je fotografija namerno načinjena tako da se ne vide zastava i grb.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari