Novi šatori postavljeni u Slobodnoj zoni 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Ko skoro nije bio u opozicionoj Slobodnoj zoni u na Andrićevom vencu (u Pionirskom parku ispred Predsedništva Srbije), iznenadiće se jer su, osim „glavnog, ili prvog šatora“ pod i oko kojeg je formirana zona slobode, nikla još dva.

Jedan kao „dodatak“ već poznatog belog šatora i drugi manji, postavljen nešto dalje od ova dva, grupe entuzijasta koji u parku i spavaju u malim zeleno-plavim šatorima za kampovanje.

Jedna od glavnih šala i pitanja juče nešto posle podneva, kada je DS po drugi put predala dežurstvo u zoni Stranci slobode i pravde i Pokretu za preokret, bilo je kako građani i javne ličnosti pričaju o Slobodnoj zoni, da li smatraju da se protest „Jedan od pet miliona“ sveo na šator ili ne daj bože šatru, te da li je šatra ona za svadbe i veselja ili ona cirkuska.

Ma koliko za opozicione predstavnike bilo neprijatno pominjanje šatora i šatre, svi su se oni posle par minuta svemu tome slatko smejali, jer, kako kažu, svako ima pravo da Slobodnu zonu razume ili ne razume kako želi.

Na pitanje reportera Danasa otkud „produžetak“ šatora na koji su već svi navikli dobili smo odgovor da se tokom gotovo dvonedeljnog dežuranja pokazalo da je postavljeni šator mali za sve oni koji žele da čuju reč opozicionih lidera i poslanika i postave im pitanje, odnosno sa njima razgovaraju o svojim problemima i idejama.

Ubuduće će posetioci zone slobode imati još više mesta da se sakriju od lošeg vremena i prisustvuju tribinama i razgovorima sa političarima. Šator su, kako nam je rečeno, zajedničkim snagama nabavile potpisnice Sporazuma s narodom i organizatori protesta „Jedan od pet miliona“.

– Zona slobode nije nikakav građevinski niti geografski pojam, već pojam demokratije, pojam borbe za istinu i za pravdu. Svako ko zonu slobode svodi na šator grdno greši. Šator služi da bi se da ne pokisnu pokrili ovi uređaji. Ona je nastavak protesta „Jedan od pet miliona“ i daje im kontinuitet. Kontinuitet pobunjenog naroda koji se bori za slobodne i poštene izbore i slobodne medije. Ne odustajemo od protesta i širićemo zone slobode po Srbiji i u njima govoriti o o životnim problemima – rekao je novinarima na redovnoj konferenciji za medije Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret koji od juče dežura.

Slobodna zona od juče je dobila i svoje ulice, čija su imena odštampana na papirima. Staze Pionirskog parka imenovane su u Ulicu slobodnih medija, Ulicu političke kulture, zatim Ulicu nenasilja, demokratije, pa Ulicu slobodnih izbora, plus Ulicu krvavih košulja, zatim Ulicu dijaloga i Ulicu „Jedan od pet miliona“.

Tu je i trg slobodne zone koji se prostira ispred šatora. Postavljena je i izložba sa delovima tekstova iz medija bliskih vlastima a koja treba da ukaže na to da gradski čelnici nemaju plan po kojem izvode radove u centru grada pa svako malo menjaju izjave.

Pošto je Slobodna zona zamišljena kao prostor u kojem se razgovara o životnim i aktuelnim pitanjima, šef odborničke grupe Saveza za Srbiju Nikola Jovanović je javnost obavestio da vlast u Beogradu nastavlja da čini štetu glavnom gradu, te da je juče bila u toku 12. sednica Skupštine grada koju opozicija bojkotuje jer je smatra nelegitimnom.

On je naveo da je na dnevnom redu rebalans budžeta važnih javnih preduzeća i ukazao da se mnogo novca ispumpava iz GSP i Gradskih elektrana, o čemu će javnost biti obaveštena narednih dana. Jovanović je naveo da se pripremaju nebulozni projekti poput betoniranja parka Ušće i tunela ispod Ekonomskog fakulteta čija je jedina funkcija, kako je rekao, da „otčepi“ privatno stambeno naselje „Beograd na vodi“. On je istakao da odbornička grupa SZS podržava referendum na opštini Stari grad o građevinskim radovima.

Iako su bili prisutni mediji se nisu obraćali predsednik SSP Dragan Đilas, njegov zamenik Borko Stefanović i potpredsednici SPS Marinika Tepić i Dejan Bulatović. Tu je bila i Dijana Vukomanović, potpredsednica Narodne stranke, koja je tokom razgovora o dešavanjima u Skupštini Srbije napomenula Stefanoviću da su u proceduru ušle izmene zakona o glavnom gradu kojima se poširuju nadležnosti gradskog veća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari