Danas konstituisanje novog saziva Bošnjačkog nacionalnog veća 1Foto: Istinomer

Danas će biti konstituisan novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), koji će činiti većnici lista „Samoopredeljenje – dr Sulejman Ugljanin“, „Matica bošnjačka – akademik Muamer Zukorlić“ i „Vakat je – prof. dr Sait Kačapor“.

Lista „Samoopredeljenje“ osvojila je 14, „Matica bošnjačka“ 13 i osam mandata ima „Vakat je“. Bošnjački nacionalni savet ima 35 većnika, a s obzirom, da nijedna od lista nema dovoljan broj mandata da samostalno formira novi saziv, prvi put moraće da se pravi koaliciona većina.

Nosilac liste „Samoopredeljenje“ Sulejman Ugljanin potvrdio je da će novu većinu u BNV, činiti njegova i lista „Vakat je“. Pozvao se na Sporazum o predizbornoj i postizbornoj saradnji, koji su predstavnici ove dve liste potpisali u oktobru.

– Na osnovu sporazuma, već smo se dogovorili o raspodeli odgovornosti unutar Veća. Ne možemo govoriti o raspodeli funkcija. Tu nema funkcija, već puno rada i truda. Potrebno je puno znanja, istrajnosti, izdržljivosti i strpljivosti. Treba nam stotine ljudi, makar trista, koji treba da rade da bi nastavili ono što smo radili prethodne četiri godine. Ima posla i za većnike i za kandidate koji nisu izabrani, i još pet puta toliko ljudi koji su obrazovani, imaju znanje i sposobnost da učine nešto za naš nerazvijeni kraj. Imamo jasan izborni program i većnici obe liste su dužni da realizuju sve ono što su obećali u predizbornoj kampanji i zbog čega su na izborima dobili poverenje Bošnjaka – rekao je Ugljanin i dodao da će najstariji i najmlađi većnik pročitati rešenja o potvrđivanju većničkih mandata, a nakon toga uslediće izbor organa. Ugljanin, koji je predsednik BNV u dosadašnjem sazivu, neće moći i dalje da obavlja ovu funkciju, ukoliko se ne odrekne druge, lidera SDA. Prema usvojenim izmenama Zakona o nacionalnim savetima, predsednici političke stranke i članovi užeg stranačkog rukovodstva, ne mogu da budu ni predsednici ni članovi izvršnog odbora nacionalnog saveta. Kako je medijima nedavno izjavio Ivan Bošnjak državni sekretar u nadležnom Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, na konstitutivnoj sednici treba da budu verifikovani mandati izabranih članova saveta. Prema njegovim rečima, članovi saveta mogu da se dogovore da li će se odmah tog dana ili nekog drugog izabrati rukovodstvo i druge organe.

Na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina, 4. novembra, lista“Samoopredeljenje“ dobila je 22. 141, „Matica bošnjačka“ 20.748 i 12.017 glasova dobila je lista „Vakat je“. Za ove izbore za bošnjački nacionalni savet, u poseban birački spisak bilo je upisano 106. 328 birača, a za nove većnike glasalo je 55.711 ili 52,4 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari