Novi saziv u znaku selfija i narodnih nošnji 1Foto: Fonet

Maja Gojković juče nije izabrana za predsednika Skupštine Srbije, jer je predsedavajući parlamenta Dragoljub Mićunović, nakon brojnih polemika i višesatne rasprave iznenada odlučio da prekine sednicu i nastavak zakaže za ponedeljak.

                       

To je obrazložio time da je spisak prijavljenih podugačak i da u ovom tempu mogu da pričaju još satima. Takvu Mićunovićevu odluku, poslanici SNS okarakterisali su kao opstrukciju od strane opozicije koja nije dozvolila završetak konstituisanja parlamenta. U toku dana poslanički mandati su verifikovani, poslanici su položili zakletvu, a izabrani su i šefovi poslaničkih klubova.

Mićunovićeva odluka iznenadila je sve, i poslanike vlasti i poslanike, a Maja Gojković i Slavica Đukić Dejanović pokušale su da ubede najstarijeg pooslanika da se sednica nastavi. Ubrzo je održana vanredna konferencija za novinare, na kojoj je Marija Obradović, nova potpredsednica SNS, rekla da je ovo što se dogodilo „najsramotniji i najbezobraznji potez nezapamćen u svetskoj političkoj istoriji“.

Mićunović to sebi nije smeo da dozvoli. Neko je u jednom trenutku, bez ikakve najave i konsultacije odlučio da je umoran i prekinuo je sednicu, uprkos tome što je SNS pristao da bude izabrano čak sedam potpredsednika. Takvo bahato ponašanje ubuduće se ne sme dozvoiliti, a mi ćemno se pojaviti u ponedeljak jači i spremniji i privešćemo ovaj posao kraju, rekla je Obradovićeva. Naprednjacima se pridružio i Ivica Dačić, lider SPS-a koji je osudio prekid sednice, napominjući da je vođena traljavo i dodao da su se sve stranke podržavale prilikom kandidature potpredsednika.

Ne razumem u čemu je tolika drama vladajuće većine. Dao sam dve-tri pauze, smatrao sam da je normalno da završimo izbor predsednika parlamenta u toku dana, ali je ovlašćeni predlagač, sam započeo skalu replika i svađa, iako sam više puta apelovao na predstavnike većine da ne opstruišu izbor predsednice. Imali smo konsultacije i izgledalo je i da će se sve normalno završiti, ali se nastavilo sa diskvaifikacijama i uvredama opozicije. Razumem svačiju borbenost, ali nismo mi u ratnom stanju i ne mogu da dozvolim ponižavanje parlamenta, rekao je sinoć Mićunović novinarima, dodajući da nikakvi pritisci na njega ne mogu da utiču da promeni odluku, uprkos toime što je na njegov račun izrečeno niz uvreda. Naveo je i da želi da se u miru završi konstituisanje parlamenta, da će sednica biti nastavljena u ponedeljak, a dotad će svi imati vremena da se odmore i razmisle o svemu.

Rasprava o reizboru Gojkovićeve trajala je više sati, ali su poslanici polemisali o svemu i svačemu, a najmanje o predloženom kandidatu – o izbornim krađama, anketnom odboru, kršenju Ustava, o Bodrumu, Oluji, genocidu, fantomkama, a dotakli su se i vremena Tita. Prvog dana rada pokazalo se da ovaj saziv neće biti ni nalik prethodnom, a Mićunović često nije bio u stanju da zaustavi polemike. Zbog toga su mu naprednjaci, ali i Gojkovićeva u nekoliko navrata, poručivali da ako nije u stanju da vodi sednicu o tražili su da proglasi pauzu i malo se odmori .

– Nisam umoran i mogu da vodim sednicu do ujutru, ne radi se o tome, već o dostojanstvu Skupštine, da vas biramo u ponoć, kada niko ne gleda. Nemojte brinuti o mojoj kondiciji, sedim ovde neprekidno, rekao je Mićunović, upućujući Gojkovićevu da sve primedbe prenese svom kolegi Martinoviću koji je i otpočeo polemiku najpre sa radikalima, potom sa liderom DS, ali i Sandom Rašković Ivić .

U opoziciji niko za Gojovićevu

Inače, poslanici opozicije najavljuju da će glasati protiv izbora Maje Gojković, ali su ocenili da je ona „kraljica demokratije“ u odnosu na ostale naprednjake. Pajtić je naveo da je ona najmanje loše rešenje iz SNS, budući da „nije kupila diplomu, niti prepisala doktorat“. Raškovićeva je ocenila da je Gojkovićeva prekršila Ustav kada nije raspisala izbore na Kosovu i Metohiji, ali i da predstavlja simbol kontinuiteta pogrešne politike i kadrovskog kontinuiteta. Saša Radulović je saopštio da će njegova poslanička grupa glasati protiv izbora Gojkovićeve, a Boško Obradović, lider Pokreta Dveri je naveo da će se njenim reizborom nastaviti ponižavanje parlamenta i „ubijanje parlamentarne opozicije“. Čeda Jovanović, rekao je da LDP, takođe, neće glasati za izbor predsednice jer o tome nije bilo razgovora, ali je zamerio Mićunoviću što nije prekinuo kritike na račun predsednika države.

Povratak Šešelja

Povratak u parlament nakon 13 godina, lider radikala Vojislav Šešelj, iskoristio je da proćaska sa starim poznanicima. U restoranu se zadržao u razgovoru sa Mićunovićem, u skupštinskoj sali pozdravio je Ivicu Dačića, a ispred lifta proćaskao je i sa Nenadom Čankom. Čanak ga je pitao da li je još na slobodi i da li su ga izbacili iz zatvora, a Šešelj je uzvratio pitanjemda li se još tuče po kafanama, na šta je Čanak odgovorio da je učio od najboljih. Šešelj se vratio i starim navikama, tako da je sa svojim radikalima rezervisao sto u centralnom delu skupštinskog restorana, za kojim je sedeo i pre odlaska u Hag.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari