Jedan od predstavnika Srba iz naselja Brđani Siniša Lazićpovređen je juče u intervenciji Euleksa protiv srpskih demonstranata, koji više od nedelju dana protestuju zbog obnove nekoliko albanskih kuća u tom naselju u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Kako su javili izveštači s lica mesta, Lazićje pogođen u predelu ramena patronom suzavca koji su ispalili pripadnici policije Euleksa. Prebačen je u kosovskomitrovačku bolnicu, gde je rečeno da su mu u direktnom kontaktu sa suzavcem povređena oba oka, ali da uskoro neće osećati nikakve tegobe.

Sukob se dogodio nakon što su Srbi, nešto posle 11 časova, ponovo probili kordon Kosovske policijske službe i uputili se prema „žutoj liniji“ koja razdvaja Srbe i Albance, koji rade na obnovi kuća u ovom naselju. Policija Euleksa je intervenisala koristeći suzavac, ispaljena je i jedna šok bomba, a protest je završen nešto pre 12 sati. Na okolnim brdima bile su raspoređene jake snage Kfora u oklopnim vozilima, koje ovog puta nisu intervenisale.

Srbi iz severnog dela Kosovske Mitrovice protestuju više od nedelju dana, protiveći se obnovi pet kuća u Brđanima čiji su vlasnici Albanci. Oni zahtevaju reciprocitet u povratku Srba i Albanaca i dogovor s njima o obnovi kuća u severnoj Mitrovici.

Euleks je odbio njihove zahteve, tako da su se proteklih dana pripadnici međunarodne policije, KPS-a i Kfora više puta sukobili s mitrovačkim Srbima, koristeći suzavac i šok bombe. U dosadašnjim sukobima oko Brđana, u kojem živi oko 2.000 Srba, povređeno je nekoliko srpskih demonstranata i jedan pripadnik međunarodnih snaga, a na vozilo Euleksa jednom prilikom je i pucano iz vatrenog oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari