Nakon smene Tomislava Nikolića, šefa poslaničke grupe Napred Srbijo, sa mesta predsednika skupštinskog Administrativnog odbora i smene Jorgovanke Tabaković s funkcije predsednice Odbora za finansije, radikali očekuju da će im biti vraćena i tri poslanička mandata koje su izgubili prelaskom Veroljuba Arsića, Jelene Budimirović i Igora Bečića iz SRS-a u Srpsku naprednu stranku.

Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS-a, potvrdio je za Danas da je ta stranka predala Administrativnom odboru Narodne skupštine neopozive blanko ostavke i potpisane izjave troje poslanika u kojima oni svoje poslaničke mandate stavljaju na raspolaganje SRS-u.

Todorović kaže da očekuje da će Administrativni odbor na prvoj sednici odlučivati o ostavkama bivših poslanika SRS-a koji su prešli u redove Nikolićevih naprednjaka i podseća da će u slučaju vraćanja mandata radikali imati 60 poslanika. Todorović je „ubeđen da će SRS-u biti vraćeno i 18 poslaničkih mandata koje je Nikolićoteo, jer im to po Ustavu Srbije pripada“.

Na pitanje Danasa zbog čega su radikali toliko čekali sa podnošenjem zahteva Administrativnom odboru, šef poslaničke grupe SRS-a kaže da to do sada „nije bilo moguće“ jer je Tomislav Nikolić predsedavao Administrativnom odboru, kao i da su se okolnosti izborom Nenada Konstantinovića (DS) na mesto predsednika ovog odbora u velikoj meri promenile.

Podsetimo, posle raskola u SRS-u, u stranku koju vodi Tomislav Nikolić prešao je 21 poslanik, a njihove blanko ostavke su, prema njegovim tvrdnjama, izgubljene.

Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS-a, ističe za Danas da naprednjacima ne mogu biti oduzeti mandati, jer im oni pripadaju po Ustavu i zakonu.

– Podnete blanko ostavke, kojima mašu radikali, predstavljaju lakrdiju koja je više žalosna nego smešna. Uvereni smo da niko više ne može da krši Ustav, čak ni Demokratska stranka i režim koji je pokazao da mu nije daleko da prekrši najviše pravne akte. Mislim da im neće pasti na pamet da idu tako daleko i pokušaju da oduzmu mandate koji pripadaju narodnim poslanicima – ističe Vučić dodajući da, umesto da izučavaju zakone i bave se izlaskom Srbije iz krize, radikali „samo blate i kleveću“ SNS.

Vučićje uveren da je cena na koju su radikali pristali zarad usvajanja budžeta bila mnogo veća od smene Tabakovićeve i Nikolića iz dva skupštinska odbora.

– Sasvim smo sigurni da je novac nešto što je rezultiralo ovakvom pogodbom, pogotovo kada vidimo kako su radikali posle svega postali tako mirni u odnosu prema vlasti – napominje zamenik predsednika SNS-a i tvrdi da njegova stranka nije dobila od DS-a „direktne ponude“ za saradnju, ali da bi to bilo „lako završiti da su naprednjaci pokazali da to žele“. „SNS želi izbore i promenu vlasti, a samo da hoćemo mogli bismo većsada da budemo u vladi“, poručuje Vučić.

Kada će biti zakazana sednica Administrativnog odbora na kojoj će biti reči o tri sporna mandata juče nismo uspeli da saznamo od novoizabranog predsednika Nenada Konstantinovića. U nadležnosti ovog tela je da razmotri zahtev SRS-a i potom Skupštini predloži prestanak mandata poslanika, ako zaključi da je nastupio slučaj iz člana 88. Zakona o izboru narodnih poslanika. Tim rešenjem predviđeno je da poslaniku mandat prestaje pre vremena na koje je izabran, između ostalog, i u slučaju kada je podneo ostavku.

Slavska dokolica

Narodna skupština juče nije zasedala zbog pravoslavne slave Svetog Jovana, koji je takozvano crveno slovo u kalendaru. Ovo nije prvi put da slava SPC posluži poslanicima kao izgovor za nerad. Nisu radili ni za Svetog Aranđela, Svetog Nikolu, 13. januar. Veljko Odalović, sekretar Narodne skupštine, objasnio je za Danas da je odluka o neradnom danu doneta na osnovu dogovora šefova poslaničkih grupa. „U toku je vanredna sednica Skupštine i ostalo je još 11 amandamana na preostale budžetske zakone. U vanrednom zasedanju Skupštine predsednica parlamenta ima pravo da određuje koji su dani radni, a koji nisu. Međutim, hteli smo da izađemo u susret poslanicima koji slave i onima koji su potpisali zahtev da naredna sednica Skupštine takođe bude vanredna“, kazao nam je Odalović. U odbranu prava na neradni dan parlamenta juče je ustala Dubravka Filipovski iz Nove Srbije. „Parlament ne treba da radi kada je crveno slovo ili kada su veliki pravoslavni hrišćanski praznici. Može da se nađe i vreme i način da se taj dan nadoknadi“, smatra Filipovski. L .V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari