Stručnjaci iz oblasti međunarodnih odnosa nisu želeli da komentarišu za Danas navodni dokument EU prema kojem neke evropske zemlje smatraju da izjave ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića mogu biti prepreka na evropskom putu Srbije. Takvu ocenu je, nakon uvida u interni dokument Evropske unije o pozicijama zemalja članica, dao dopisnik novosadskog Dnevnika iz Brisela.

Isti izvor navodi da je taj dokument urađen posle nekoliko sastanaka predstavnika EU i nakon objavljivanja godišnjeg izveštaja Evropske komisije o Srbiji. Na tim sastancima, članovi Unije su iznosili svoja viđenja o evropskom putu Srbije.

U tekstu „I Vuk je evropski uslov?“, ovaj list je konstatovao da u tom dokumentu „niko, naravno, ne dovodi u sumnju da će Srbija pre ili kasnije, kada ispuni uslove za članstvo, postati deo EU“, ali i da je više zemalja uz već poznate uslove izrazilo negodovanje zbog Jeremićevih izjava.

Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, takođe je ukazao za Danas da mu nije poznato da EU ima takav dokument kao što tvrdi list. Međutim, on kaže da je Srbija suverena zemlja i da ima pravo da postavlja onakvu vladu kakvu želi, „a da li to doprinosi bržem približavanju EU, ne mogu da komentarišem“.

Kacin dodaje da proglašenje ambasadora Makedonije i Crne Gore u Srbiji personama non grata, nije dobar čin srpske vlade.

– Ne verujem da je Jeremić sam doneo takvu odluku, ne zvuči mi kredibilno. Ne verujem ni da je to učinio premijer Mirko Cvetković – naglašava Kacin.

Zamenik predsednika Odbora za inostrane poslove u Skupštini Srbije Miloš Aligrudić kaže za Danas da nije video tekst, ali dodaje da nisu bitne izjave Jeremića, već delovanje Vlade Srbije, koja pogrešno vodi državnu politiku.

– Vlada je napravila niz grešaka, koje slede jedna drugu, pogotovo u vezi s pitanjem KiM – ocenjuje Aligrudić.

Prema njegovim rečima, ako postoji nepravedan odnos EU prema Srbiji, to je zato što se ne vodi jedinstvena politika.

Vladimir Todorić, bivši savetnik za evropske integracije u Vladi Srbije, kaže za Danas da izjave Jeremića ne mogu da budu prepreka na putu Srbije ka EU i smatra da takve izjave mogu nekome da budu izgovor zbog drugih problema koje Srbija ima sa Unijom.

Iz Ministarstva spoljnih poslova nismo uspeli da dobijemo komentar na navodne zamerke EU.

Zanimljivo je da se i u analizi nemačke agencije DPA pod naslovom „Srbija se svađa sa ostatkom sveta“ navodi da je i u mirnodopsko vreme Srbija, skoro isto kao i u ratnom metežu, u lošim odnosima sa ostatkom sveta.

Nemačka agencija piše da je „danas najužareniji Srbin među vodećim političarima ministar inostranih poslova Vuk Jeremić“ koji je poslednjih dana svima „očitao bukvice“. Podseća se na Jeremićeve ocene da su odnosi sa SAD gori nego ikada, da EU treba da prestane da Srbiji postavlja stalno nove uslove za članstvo i da je Hrvatska sama odgovorna za genocid nad Srbima.

 

JEREMIĆ: Ucena nasiljem

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić upozorio je, povodom pritisaka da se prizna nezavisnost Kosova i problema oko razmeštanja Euleksa, da je u igri ucenjivanje nasiljem od strane kosovskih Albanaca. „Srbija je s UN postigla dogovor o razmeštanju međunarodne civilne misije na Kosovu. Zemlje članice UN su sporazum podržale, ali Priština se ne slaže. A Savet bezbednosti je radije, u strahu od reakcije Prištine, tu tačku s dnevnog reda povukao. To mnogo govori“, rekao je Jeremić u intervjuu za „Pravo“. Objašnjenje zašto svetski moćnici vrše takav pritisak da se prizna nezavisnost Kosova Jeremić nalazi u nedostatku napora i volje da se nađe kompromis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari