On potvrđuje za Danas da je u nedelju napustio sednicu Glavnog odbora, ne želeći da odgovori da li je pravi razlog to što su socijalisti odlučili da u Nemanjinu, kao svog predstavnika, pošalju Branka Ružića.Na pitanje zašto nije zadovoljan kadrovskim rešenjima kada će lideru SPS u novoj vladi biti povereno da vodi politički deo vlade, Tončev odgovara da lično nije opterećen pričom da li će SPS u rekonstruisanoj Vladi dobiti resor ili dva više ili još neko javno preduzeće.

„Ne vidim na koji način to može pozitivno da utiče na naše glasače. To su ionako „kaparisane“ funkcije za naše partijske drugare iz „kruga dvojke“ i uvek su u bubnju za loto ista imena, što s razlogom indukuje nezadovoljstvo u svim odborima van Beograda. Mesecima pokušavam Dačiću da objasnim da postoje neki glasovi i neki naši ljudi izvan Beograda koji ginu za svoju partiju“, kaže Tončev koji već duže kritikuje stranački vrh, tvrdeći da stranka gubi dentitet i da će nestati sa političke scene, ili možda postati frakcija SNS.

Aleksandar Antić, potpredsednik SPS, kako prenose, pojedini mediji, nikada nije čuo reč od Tončeva da namerava da napusti socijaliste i da on ne veruje u tu mogućnost. Napominje da je u nedelju, kada su socijalisti održali sednice Glavnog odbora i Predsedništva, video Tončeva na sastancima, ali da nije čuo nijedan njegov komentar „koji bi išao u pravcu spekulacija o njegovom napuštanju stranke“.