Novosadske NVO: Vlast se služi pretnjama, pritiscima, potkupljivanjima 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Novosadske nevladine organizacije ocenjuju da izbori za savete 42 mesne zajednice u Novom Sadu u potpunosti protiču u nedemokratskoj atmosferi.

Na ovim, pre svega nestranačkim i građanskim izborima, vladajuća partija, Srpska napredna stranka i njeni aktivisti, ugrožavaju kandidature nezavisnih građanskih kandidata i onemogućavaju im da na izborima učestvuju pod jednakim i ravnopravnim uslovima, što je garantovano svakom građaninu zakonima i propisima Republike Srbije. Navodi se u saopštenju koji potpisuju Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“, Grupa za konceptualne politike. Savez antifašista Vojvodine, Most solidarnosti, Zelena mreža Vojvodine, Centar za održive zajednice, Vojvođanska politikološka akademija i Centar za interkulturnu komunikaciju.

Kako svedoče nezavisni kandidati i mnogi birači, aktivisti SNS-a svoju beskrupuloznost pokazuju na svakom koraku. U prethodnim danima je nezavisnim kandidatima prećeno na radnim mestima, izloženi su napadima medijskih portala vrlo bliskih gradskoj vlasti i praćeni dok su delili svoj promotivni materijal, koji su članovi SNS-a uništavali i čak se i pobedonosno fotografisali sa ulovljenim „plenom“.

Jedan nezavisni kandidat je čak fizički napadnut od pristalica Srpske napredne stranke, dok su članovi saveta mesnih zajednica svesno kršili izbornu proceduru boraveći na biralištima i javno sugerisali građanima za koga da glasaju, tvrde novosadske NVO.

Građani i nezavisni kandidati su konstatovali da su izborne komisije, koje su formirale mesne zajednice, delile pozive za glasanje na ovim izborima samo na teritorijama onih mesnih zajednica gde nije bilo nezavisnih kandidata.

Novosadske nevladine organizacije osuđuju ponašanje novosadske vlasti i većinske partije u njoj, kojim je pokazala svu netrpeljivost prema građanima koji su se ohrabrili da se organizuju kao nezavisni i nestranački kandidati. Iako je sve vreme pokušavala da ih poveže sa opozicionim partijama i na taj način ih diskvalifikuje već dobro poznatim sredstvima, u tome nije uspela.

Ovakve namere smatramo otvorenim napadom vlasti i vladajuće partije na građane i civilno društvo, kao i grubim kršenjem njihovih prava na neposredno učestvovanje u mesnoj i lokalnoj samoupravi.

Novosadski odbor Pokreta za preokret saopštio je da osuđuje „sramne pritiske na birače za vreme kandidovanja i na današnji dan izbora za savete mesnih zajednica u Novom Sadu“.
Kako navode, „uz neobaveštenost građana o izborima, što je bio cilj vlasti u Novom Sadu, ceo izborni proces prati potkupljivanje birača, otežavanje kandidovanja i medijska hajka na nezavisne kandidate, od strane gradskih portala koje finansira SNS“.

„Izbore na Novom naselju, Limanu, Južnom Telepu i drugim mesnim zajednicama karakteriše prisustvo naprednjačkih aktivista, među kojima dominiraju nabildovani i tetovirani ljudi, koji stoje ispred izbornog mesta. Iz vozila, pored biračkih mesta, se koordiniraju aktivnosti. Džipovi, kombiji i drugi automobili dovoze ‘sigurne glasove’, među kojima su često stari ljudi, kojima su prethodnih dana deljeni ‘pokloni’. Osobe iz biračkih odbora izlaze sa biračkim spiskovima i čitaju vozačima po koga treba da se ide. Vozači uvode ljude i prethodno im govore za koga da glasaju, a sve se to realizuje novcem iz budžeta Novog Sada“, navode u Pokretu za preokret.

Dodaju da je „učestovanje na izborima za savete mesnih zajednica postalo privilegija članova režimskih stranaka, pa su građani Novog Sada koji im ne pripadaju postali građani drugog reda“.
I Skupština slobodne Srbije saopštila je da se „‘izbori’ za savete mesnih zajednica u Novom Sadu sprovode u potpuno neregularnim uslovima, koji podrazumevaju zastrašivanje građana, kupovinu glasova, zloupotrebu biračkih spiskova i čitavu armiju naprednjačkih aktivista koji stoje ispred biračkih mesta i navode građane da glasaju za njihove kandidate“.

„Prethodnih dana su aktivisti Srpske napredne stranke obilazili domove građana, širili dezinformacije, delili poklone i flajere na kojima su navedeni njihovi kandidati za savete mesnih zajednica, sve sa fotografijom Aleksandra Vučića i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića – iako na ovim izborima političke stranke ne bi smele da učestvuju“, navodi se u saopštenju.

Rezultati izbora biće poznati u nedelju kasno uveče ili u ponedeljak, 14. juna.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari