NS traži ocenu ustavnosti zakletve 1Foto: FoNet / Medija centar Beograd

Narodna stranka danas podnosi Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti čina polaganja zakletve sudija srpske nacionalnosti na Kosovu, izjavio je Vuk Jeremić na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen stranački odbor za pravosuđe.

Narodna stranka smatra da je tim činom narušen Ustav Srbije, rekao je on, dodajući da će jedan od prioriteta stranke bti povratak „normalnosti i nezavisnosti“ pravosudnog sistema Srbije.

Danas živimo u zemlji u kojoj je pravosuđe sve osim nezavisno i slobodno i mi pre svega smatramo da izvršna vlast ne sme da se meša u rad sudija i tužilaštva, kakav je, nažalost, slučaj sada u Srbiji. To je šuma koju će biti teško raskrčiti i toga smo svesni, rekao je Jeremić.

On je kao prioritete stranke naveo rad na uvođenju zakona o poreklu imovine, kao osnovnom oruđu u borbi protiv korupcije, i zakona o lustraciji i specijalnog tužioca za borbu protiv korupcije i zloupotreba.

Upitan o predstojećim izborima u Beogradu, Jeremić je rekao da je stav Narodne stranke da je potreban što viši stepen zajedništva opozicije na svim izborima, ali da ostaje da se vidi u kojoj meri je to moguće postići.

U glavnom gradu definitivno postoji kapacitet za promene i mislim da bi bila velika greška ako ne nastupimo zajednički, rekao je on.

Jeremić je ocenio da živimo u vremenu u kome je trajna izborna kampanja deo života i da, po njegovom mišljenju, takvo držanje društva u vanrednom stanju nije u interesu građana.

Mislim da bi bilo normalno da uđemo u ustavom propisan ciklus održavanja izbora, ocenio je on.

Jeremić je rekao da u ovom trenutku ne vidi razlog za parlamentarne izbore, ali je dodao da o tome odlučuje samo jedan čovek.

Ako se režim ponovo opredeli za izbore, bićemo spremni, zaključio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari