NUNS: Premijerka grubo prekršila pravila ponašanja državnih funkcionera prema medijima 1Foto: Beta /Vlada Srbije /Slobodan Miljević

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) protestovalo je danas zbog ponašanja premijerke Ane Brnabić prema profesionalnim i objektivnim medijima u Srbiji, odnosno zbog toga što je optužila televiziju N1 da je politička stranka.

NUNS je u saopštenju podsetio da je premijerka rekla da od svih političkih stranaka koje su opoziciono nastrojene i koje se ne slažu sa vladajućom koalicijom najbolju kampanju vodi Televizija N1 i da ona smatra da je N1 postala politička stranka.

„NUNS ocenjuje da je tom izjavom premijerka grubo prekršila sva civilizovana, kulturna i demokratska pravila ponašanja državnih funkcionera prema medijima. Takav pokušaj diskvalifikacije uglednog i profesionalnog medija zapravo je nastavak kontinuirane a sada već i potpuno otvorene neprijateljske kampanje aktuelne vlasti prema objektivnom, kritičkom i nepotkupljivom novinarstvu“, navelo je to novinarsko udruženje.

Premijerka je to izjavila komentarišući aktuelni problem u vezi sa prestankom emitovanja programa N1, Nova i Sportklub u kablovskim mrežama kojima direktno i indirektno upravlja državna kompanija Telekom Srbija.

NUNS: I državni sekretar za medije u kampanji protiv N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) protestovalo je danas zbog izjave državnog sekretara Ministarstva kulture i informisanja Aleksandra Gajovića da Televizija N1 ima nerešen pravni status i pozvalo Ministarstvo da se ogradi od, kako se navodi, paušalne i zlonamerne izjave i tako stavi tačku na dalju neosnovanu kriminalizaciju jednog od najprofesionalnijih medija u Srbiji.

„Državni sekretar je u prethodne dve i po godine, koliko obavlja funkciju, mogao da pokrene pitanje zakonitosti postojanja Televizije N1, ukoliko sumnja da se krše državni propisi, a da se potrudio i pokušao da dođe do odgovora zaključio bi veoma lako do ovaj medij radi u skladu sa zakonima Srbije i Evropskom konvencijom o prekograničnoj televiziji“, dodao je NUNS.

To novinarsko udruženje je ocenilo da je Gajović, insinuacijama da N1 radi nelegalno, stao „u dugačak red državnih funkcionera i članova rukovodstva vladajuće partije koji već godinama bezobzirno etiketiraju ovu televiziju kao antisrpsku i antidržavnu, želeći tako da je delegitimišu kod građana Srbije kao objektivan i profesionalan medij“.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i medija Aleksandar Gajović ranije danas je gostovao na N1 i nije želeo da se izjašnjava o sporu koju ta televizija vodi sa državnim operaterima oko isključivanja N1 iz kablovske ponude dok se, kako je rekao, „prethodno ne reši pravni status“ te televizije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari