NUNS: Zastrašujuća kampanja protiv N1 1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izražava duboku zabrinutost zbog svakodnevne kampanje protiv redakcije televizije N1 i ćutanja nadležnih institucija – policije, tužilaštva, Ministarstva informisanja i Vlade.

Nemost državnih institucija nameće sumnju da kampanja mržnje protiv medija koji nepristrasno informišu javnost, a u kojoj su najglasniji prorežimski štampani i tv tabloidi, uživa podršku najviše vlasti, navedeno je u današnjem saopštenju NUNS. Posle anomnih aktera kampanje deljenja letaka, verbalno nasilje protiv N1 i njenog programskog direktora Jugoslava Ćosića su nastavili tabloidi.

Tako je urednik Informera Ćosića proglasio za „šiptarskog plaćenika“ koji obavlja prljave poslove u Srbiji čime je direktno ugrožena njegova lična bezbednost. Ćosić je naveo „da je u toku zastrašujuća kampanja koja je pokušaj njegove javne egzekucije kao nezavisnog novinara“. Ovo Udruženje upozorava i na manipulacije i neistine kojima se tabloidi koriste tokom kampanje, poput objavljivanja fotografije na naslovnoj strani informera od 16.11, za koju advokat Jugoslava Ćosića tvrdi da je lažna fotografija vlasnika TV A2 CNN Albanija kojom je sveden na mafijaša i narko dilera, a Ćosić predstavljen kao „šiptarski plaćenik“ .

Takođe, NUNS upozorava i osuđuje napade glavnog urednika tabloida Informer na reportera N1 Miodraga Sovilja koga je u jutarnjem programu TV Pink 16.11. označio kao „provokatora“ rekavši: „ideja je bila da se guranjem telefona predsedniku u lice izazove njegova, refleksna reakcija da bi se posle od toga pravio haos.“ Sovilj je dan ranije,postavljajući legitimno novinarsko pitanje, pokazao predsedniku Srbije svoj telefon na kome je bio dokument na koji se pozivao u svom pitanju.

Podsećamo da su pre deset dana, tokom emisije Pressing u kojoj je govorio Aljbin Kurti, u dvorište televizije N1 ubačeni leci sa fotografijama premijera Albanije Edija Rame i Jugoslava Ćosića ispod koje je pisalo „ima neka tajna veza“, navodi NUNS. Kampanja protiv direktora N1 u tabloidima intenzivirana je posle nedavnog intervjua Ćosića sa uzbunjivačem iz „Krušika“ Aleksandrom Obradovićem. O zastrašivanju redakcije N1 i neshvatljivom ćutanju nadležnih institucija NUNS će obavestiti međunarodne organizacije i institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari