Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se juče sa francuskim kolegom Fransoa Olandom na marginama neformalnog skupa lidera regiona održanog na Brdu kod Kranja, rečeno je Danasu u Nikolićevom kabinetu.


Kako navode naši sagovornici, sastanak je bio „izuzetno srdačan i prijateljski“, a dvojica predsednika su zaključili da „duga i prijateljska istorija, kao i visok nivo političkih odnosa treba da se odraze na ekonomiju“.

„Istaknuto je da zajednički možemo da nastupamo na trećim tržištima, kao i da Francuska želi da pomogne Balkanu kako bi se održala stabilnost i došlo do pomirenja“, kažu saradnici predsednika Srbije.

Predsednik Francuske je na jučerašnjem skupu poručio da se Francuska snažno zalaže za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. On je naglasio da je odluku da dođe na skup doneo, jer želi da potvrdi „francusku posvećenost ponovnoj integraciji Zapadnog Balkana u Evropu i njegovoj integraciji u EU“.

„To što su Beograd i Priština uspeli da potpišu sporazum o normalizaciji odnosa zahvaljujući EU predstavlja istorijski korak“, izjavio je Oland na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, koji je zajedno sa hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem inicirao jučerašnji sastanak.

Skupu na Brdu kod Kranja prisustvovali su i predsednik Crne Gore Filip Vujanović, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, predsednik Albanije Bujar Nišani, predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić, kao i kosovska predsednica Atifete Jahjaga.

Put u Kijev

Predsednik Srbije će sutra u Kijevu prisustvovati obeležavanju 1.025 godina od krštenja Kijevske Rusije. U delegaciji će, između ostalih, biti ambasador Srbije u Ukrajini Rade Bulatović i savetnici predsednika Srbije, Marko Đurić i Jasmina Mitrović Marić, saopštio je Nikolićev kabinet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari