O deobi nekretnina SFRJ krajem aprila 1Foto: Stefana Savić ( arhiva)

Mešoviti komitet zemalja naslednica bivše Jugoslavije, koji treba da razmatra pitanje deobe preostale 51 nekretnine bivše SFRJ u inostranstvu, vredne 110,6 miliona dolara, najverovatnije će krajem aprila održati sastanak u Beogradu.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je da tačan datum sastanka još nije utvrđen i da su u toku konsultacije, ali da je bilo ideja da to bude krajem aprila ili sredinom maja.
Odalović je za „Politiku“ rekao da na beogradskom sastanku nije realno očekivati i konačan dogovor o preostalim nekretninama, ali da, ipak, očekuje napredak u deobi nekih objekata.

Na beogradskom sastanku trebalo bi da se razmatra prodaja pet najvrednijih objekata u NJujorku, Tokiju, Bernu i Bonu, čija se vrednost procenjuje na 70 miliona dolara.

U NJujorku se nalaze dve najatraktivnije nekretnine, od kojih je jedna šestosobni dupleks apartman naPark aveniji, na koji su, prema pisanju američke štampe, zaintresovane i filmske zvezde Robert de Niro i Džek Nikolson.

Bivša Jugoslavija je širom sveta imala 123 diplomatsko-konzularna predstavništva, rezidencije i stana i do sada su, prema Aneksu B Ugovora o pitanjima sukcesije, podeljene 72 nekretnine. Srbija je dobila 30, Hrvatska 18, Slovenija i BiH po 10, a Makedonija četiri objekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari