Član državnog tima Srbije za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije i savetnik predsednika Srbije Dušan T. Bataković izjavio je za Danas da je „za očekivati da će o nastavku pregovora odlučivati Kontakt grupa onda kad dobije mišljenja Beograda i Prištine o predlogu rešenja Martija Ahtisarija“.

Član državnog tima Srbije za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije i savetnik predsednika Srbije Dušan T. Bataković izjavio je za Danas da je „za očekivati da će o nastavku pregovora odlučivati Kontakt grupa onda kad dobije mišljenja Beograda i Prištine o predlogu rešenja Martija Ahtisarija“. Bataković smatra da je „u pitanju radna verzija nacrta rešenja“.
On je u intervjuu za Glas Amerike ocenio da „rešenje za Kosovo može biti održivo samo u slučaju da postoji saglasnost, dogovor, kompromis Beograda i Prištine, uz međunarodno posredovanje“.

DURLO: Još nije utvrđen rok za predstavljanje rešenja

Portparol kancelarije specijalnog izaslanika UN za pregovore o statusu Kosova Remi Durlo izjavio je da još nije precizirano kada će predlog rešenja za status biti predstavljen Beogradu i Prištini.

– Ahtisari je osnovno u vezi s planom završio, ali još ostaje da se finalizuje u naredne dve nedelje – rekao je Durlo u telefonskoj izjavi agenciji Beta.

Durlo kaže da ništa zvanično neće biti saopšteno pre izbora u Srbiji 21. januara:

– Trebalo bi da plan predstavi dvema stranama odmah posle izbora, ali nikakav datum nije utvrđen.

Portparol Ahtisarijeve kancelarije je dodao da još nije utvrđen ni rok kada će izaslanik UN predstaviti svoje predloge za status Kosova članicama Kontakt grupe, niti Savetu bezbednosti UN.

– Iako smo svesni loše pozicije naše strane u procesu pregovora o budućem statusu Kosova, nećemo pristati na pregovore s pozicije sile, upravo zbog toga što albanska strana na Kosovu pokušava da razgovara s pozicije sile i svršenog čina – poručuje Bataković.
Prema njegovim rečima parlamentarni izbori u Srbiji, zakazani za 21. januar, „odložili su iznošenje predloga o budućem političkom statusu Pokrajine, što je ujedno pružilo mogućnost glavnom pregovaraču Martiju Ahtisariju da s više pažnje razmotri zahteve obe strane i sačini dokument“. Bataković očekuje da će predlog rešenja Ahtisari „kako je i sam obećao, ubrzo posle izbora predstaviti prvo Kontakt grupi, koja će zatim dati eventualno zeleno svetlo za njegovo podnošenje Prištini i Beogradu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari