Skupština Srbije nastavila je u petak rad raspravom o amandmanima na Predlog zakona o Visokom savetu sudstva, koji bi trebalo ubuduće da bira i razrešava sudije. Planirana četvrta sednica na kojoj je, na predlog narodnjaka i radikala, trebalo da bude raspravljano o poverenju Vladi, nije započeta zbog velikog broja amandmana na zakone s aktuelne treće sednice. Očekuje se da poslanici sledeće nedelje raspravljaju o Vladi.

Predlogom zakona o Visokom savetu sudstva predviđeno je da sudije bira i razrešava sudije to telo, a ne, kao dosad, parlament. Ukoliko Predlog zakona bude usvojen, Visoki savet sudstva će parlamentu predlagati kandidate za izbor sudija prilikom prvog izbora na sudijsku funkciju. Kandidate za prvi sastav VSS predložiće sadašnji Visoki savet pravosuđa. Predlog zakona predviđa da Visoki savet sudstva ima 11 članova: predsednika Vrhovnog kasacionog suda, ministra nadležnog za pravosuđe, predsednika nadležnog odbora Skupštine Srbije, a preostalih osam bira skupština. Na Vladin Predlog zakona o Visokom savetu sudstva podneto je 38 amandmana od kojih je Vlada prihvatila 14 i oni su postali sastavni deo zakona.

Mada su tokom rasprave poslanici uglavnom govorili o amandmanima, bilo je i povremenih „izleta“, te su pominjani Euleks, budžet, poskupljenje lekova, Tužilaštvo za ratne zločine, suđenje Šešelju… Poslanici SRS Petar Jojići Milorad Buha podneli su amandmane koje je Zakonodavni odbor ocenio kao neustavne. Jojićje predložio da, umesto predviđenih 15, članovi VSS iz redova istaknutih pravnika, advokat i profesor pravnog fakulteta, treba da imaju najmanje 20 godina iskustva. Buha je predložio da mandat članovima VSS umesto pet bude četiri godine. Srđan Miković (ZES) i Tomislav Nikolić (Napred Srbijo) reagovali su navodom da su ti amandmani suprotni Ustavu. Nikolić je rekao da Ustav treba poštovati i Buhin amandman ocenio kao napad na najviši zakonodavni akt zemlje.

– Ne postoji opravdanje kada radite nešto neustavno – poručio je Nikolić, čije su izlaganje poslanici radikala propratili tradicionalnim lupanjem o klupe.

Usledio je zatim niz verbalnih sukoba Nikolića i njegovih bivših stranačkih kolega.

Ova sednica Skupštine, na čijem dnevnom redu je 14 tačaka, počela je 5. novembra, a dosad su svi predlozi zakona razmotreni u načelu. Po završetku rasprave o amandmanima na set od sedam pravosudnih zakona, poslanici bi trebalo da razmotre amandmane na ostale predloge koji se odnose na javne nabavke, garanciju depozita, produženje važenja pasoša, udruženjima.

 

 

SVM i dalje protiv

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor potvrdio je juče da neće podržati Predlog zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava zato što Vlada nije prihvatila njihove amandmane. SVM je podršku uslovila usvajanjem zahteva da opštinski sudovi u Bačkoj Topoli, Senti i Bečeju postanu osnovni, kao i da osnovnom sudu u Bačkoj Topoli pripadne Mali Iđoš, senćanskom Novi Kneževac, Kanjiža, Ada i Čoka, a bečejskom – Žabalj, Srbobran i Temerin. Bez glasova SVM, vladajuća koalicija nema dovoljnu većinu, ali ministarka pravde Snežana Malovićubeđena je da će set pravosudnih zakona dobiti potrebnu podršku. Ministarka je ponovila da će ovi zakoni omogućiti uspostavljanje efikasnijeg i boljeg pravosudnog sistema i odbacila kritike Sindikata pravosuđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari