O spomeniku Đinđiću ove sedmice, konkurs do septembra 1Foto:Stanislav Milojković

Odbor za podizanje spomen obeležja pokojnom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću sastaće se prvi put do kraja ove sedmice, najverovatnije u petak, ističe za Danas Goran Vesić, gradski menadžer i jedan od članova tog odbora.

Kako dodaje reč je o konstitutivnoj sednici, a da se raspisivanje međunarodnog konkursa za spomenik očekuje već do septembra.

„Na konstitutivnoj sednici bi trebalo da se donese odluka o raspisivanju međunarodnog konkursa za spomenik Zoranu Đinđiću i izabere komisija koja će pratiti taj konkurs. Pripreme će trajati mesec do dva, treba videti i izgled budućeg trga na kojem će se spomenik nalaziti, tako da se raspisivanje međunarodnog konkursa može očekivati do septembra. Konkurs će biti otvoren šest meseci“, navodi Vesić za naš list.

Skupština grada Beograda, podsetimo, početkom juna je donela rešenje o obrazovanju Odbora za podizanje spomen-obeležja ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću, a ne mesto predsednika Odbora imenovan je dekan Fakulteta političkih nauka Dragan Simić.

Članovi Odbora su direktor Instituta za savremenu istoriju Momčilo Pavlović, dekan Filozofskog fakulteta Vojislav Jelić, vajar i akademik Svetislav Arsić Basara, arhitekta i akademik Branislav Mitrović, bivši rektor Univerziteta u Beogradu Marija Bogdanović, dramski pisac i akademik Dušan Kovačević. Članovi Odbora su i predstavnici Fondacije dr Zoran Đinđić Siniša Nikolić i Novica Antić, novinar Ivan Radovanović, gradski menadžer Goran Vesić, predsednik Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Jasmina Mitrović Marić, gradski urbanista Milutin Folić i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Nela Mićović.

Vesić je nedavno rekao da je Odluka o podizanju spomenika Zoranu Đinđiću doneta 2013. godine, ali da je prethodni Odbor za tri godine održao samo jednu sednicu. Kako je ranije napomenuo, Zoran Đinđić će 12. marta 2018. godine će dobiti spomenik, „u blizini mesta gde je živeo“.

Ružica Đinđić, supruga Zorana Đinđića, izjavila je da podržava odluku da se ubijenom premijeru Srbije podigne spomenik u Beogradu i istakla da je srećna što je taj predlog dobio jednoglasnu podršku odbornika Skupštine grada.

„Spomenik Zoranu Đinđiću treba da okuplja, a ne da razdvaja građane i političke stranke. On će predstavljati utemeljenje kontinuiteta demokratske Srbije“, rekla je Đinđić nedavno i dodala da se sastala sa premijerom Aleksandrom Vučićem, kome je zahvalila na predlogu o podizanju spomenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari