Sve stranke i koalicije koje su učestvovale na nedeljnim parlamentarnim izborima obavezne su da do 31. januara dostave Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) kompletan izveštaj o prikupljenim i utrošenim sredstvima za izbornu kampanju. Izveštaj treba da sadrži detaljne podatke o načinu prikupljanja i trošenja novca iz budžeta i iz privatnih izvora, na novom obrascu propisanom početkom novembra.

Sve stranke i koalicije koje su učestvovale na nedeljnim parlamentarnim izborima obavezne su da do 31. januara dostave Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) kompletan izveštaj o prikupljenim i utrošenim sredstvima za izbornu kampanju. Izveštaj treba da sadrži detaljne podatke o načinu prikupljanja i trošenja novca iz budžeta i iz privatnih izvora, na novom obrascu propisanom početkom novembra.
Stranke su obavezne da pod priloge uvrste i poklone, kao i besplatne usluge o kojima su dužne da daju potvrdu.

Radikalima 87, Romima i Albancima po 4 miliona za kampanju

Zakon o finansiranju stranaka propisuje da se 20 odsto novca iz budžeta namenjenog za kampanju deli svim učesnicima na izborima, a ostatak srazmerno broju osvojenih mandata. To znači da će sve liste dobiti po 3,23 miliona, pod uslovom da su toliko i potrošile. Preostalih 258,4 miliona podeliće 11 lista koje su osvojile mandate. To znači da bi radikali trebalo da dobiju ukupno 87 miliona, DS 69,4 miliona, koalicija DSS/NS 51,8 miliona, G17 Plus 22,9 miliona, SPS 19,8 miliona i koalicija oko LDP-GSS-SDU-LSV 18,7 miliona dinara. Savezu vojvođanskih Mađara pripada 6,3 miliona, Listi za Sandžak 5,3 miliona, a preostalim manjinskim listama koje su dobile po jedan mandat po 4,3 miliona dinara za naknadu troškova izborne kampanje. Svaka lista imala je pravo da od privatnih donatora prikupi po 64,6 miliona dinara.

Takođe, donatori usluga ili proizvoda dužni su da izdaju račun o tome, bez obzira na to što ništa nisu naplatili. Prema Zakonu o finansiranju političkih stranaka RIK treba da proveri podatke iz izveštaja u roku od 90 dana od kada ih stranke i koalicije dostave, a za obavljanje tog posla može da angažuje i ovlašćene revizore. Izveštaj se objavljuje u Službenom glasniku o trošku političke stranke, odnosno predlagača kandidata. Pod troškovima izborne kampanje podrazumevaju se troškovi koji se odnose na aktivnosti u toku izborne kampanje: plakate, oglase, emisije na radiju, televiziji i drugim medijima, reklamne spotove, publikacije i druge s tim povezane aktivnosti u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora.
Iz budžeta je za finansiranje kampanje predviđeno 323 miliona dinara, od čega je 20 odsto uplaćeno svim učesnicima na izborima pošto je 10. januara RIK utvrdio konačnu izbornu listu. Preostalih 80 odsto treba da bude uplaćeno u roku od 10 dana od dana proglašenja rezultata izbornim listama koje su ušle u parlament, srazmerno broju osvojenih mandata. Ako su sredstva koja će izbornim listama biti uplaćena viša od novca koji su utrošile za kampanju, razlika treba da bude vraćena u budžet takođe u roku od 10 dana. Za sprovođenje izborne kampanje stranke mogu da prikupljaju sredstva i iz privatnih izvora, s tim da njihov iznos ne može da pređe 20 odsto od sredstava koje sve izborne liste dobijaju iz budžeta, što je oko 65 miliona dinara po učesniku.
Izborne liste bile su dužne da za finansiranje izborne kampanje otvore posebne račune kod banaka, s kojih se plaćaju svi troškovi. Takođe su dužne da imenuju dva lica koja su odgovorna za zakonito prikupljanje i namensko trošenje sredstava za finansiranje izborne kampanje i za podnošenje izveštaja.
Zakon predviđa i kaznene odredbe prema kojima će se politička stranka koja za izbornu kampanju utroši sredstva u iznosu koji je viši od propisanog iznosa kazniti za prekršaj novčanom kaznom dvostruko višom od sume o kojoj je reč. Za takav prekršaj predviđena je kazna i za odgovorno lice u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara. RIK, međutim, prema do sada dostupnim podacima nije promenila poslovnik o radu kako bi preuzela ovlašćenje koje joj pripada – da podnosi prekršajne prijave za kršenje zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari