Obeležen Dan policije RS: Niko ne sme ponižavati policajca 1Milorad Dodik Foto: FoNet/AP

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je policija Republike Srpske dokaz postojanja i bezbednosti RS.

„Policija RS je dokaz našeg postojanja i bezbednosti, treba da bude obučena i sarađuje sa svim bezbedosnim strukturama u BiH, Srbiji i šire u borbi protiv terorizma“, rekao je Dodik u obraćanju povodom 4. aprila, Dana policije RS, čija je centralna manifestacija održana u Centru za obuku u Zalužanima kod Banjaluke.

On je naveo da obučenost i opremljenost policije mora da bude još bolja, odbacivši sve napade na MUP RS.

„Niko ne sme ponižavati policajca“, rekao je Dodik.

Predsedavajući Predsedništva BiH je ukazao i na problem povećanog broja priliva ilegalnih migranata u BiH, dodavši da se moraju poboljšati akcioni planovi na rešavanju tog problema.

Prema njegovim rečima, to ne podrazumeva represiju već zaštitu prostora BiH, na čemu će raditi i policija RS.

Predsednica RS Željka Cvijanović rekla je da je Republici Srpskoj potrebna organizovana, opremljena i dobro obučena policija, koja će biti u stanju da se izbori sa svim bezbednosnim izazovima, uključujući i one najozbiljnije poput terorizma, kao i aktuelne migrantske krize.

„Da bismo odgovorili tom zadatku potrebno je da sarađujemo s drugim policijama i bezbednosnim agencijama u regionu i svetu“, ocenila je Cvijanović.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač je rekao da je policija, posebno prošle godine, bila izložena napadima i kritikama zbog svog delovanja i postupanja, ali da će nastaviti da radi u skladu sa zakonom.

„Nećemo dozvoliti da nas ti napadi oslabe, kao ni pokušaji raznih reformi koje nalazimo u različitim najavama. MUP RS je jači od toga, izvan je dnevne politike i služi RS i svim njenim građanima… Udar na policiju je direktan udar na RS“, ocenio je on.

Govoreći o namerama da RS formira rezervni sastav policije koji bi brojao oko hiljadu ljudi, Lukač je kazao da to nisu nikakve pripreme za rat već da će rezervi sastav policije imati ulogu na suzbijanju ilegalnih migranata, u borbi protiv terorizma i pomoći stanovništvu tokom elementarnih nepogoda.

Svečanosti povodom Dana policije RS prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Stefanović, kome je danas uručena Zlatna značka MUP RS, rekao je da je to jedno od najznačnijih priznanja koje je dobio.

„Drago mi je što sam u bratskoj Republici Srpskoj i što mogu da vidim da bliski prijateljski odnosi dva MUP-a mogu biti i jači“, rekao je on.

Stefanović je dodao da RS ima savremenu, opremljenu i snažnu policiju koja može da zaštiti svakog građanina Srpske.

Posle centralne manifestacije obeležavanja Dana policije, zvaničnici Republike Srpske i Srbije posetili su spomen-sobu stradalim pripadnicima MUP RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari