Obeležena godišnjica bombardovanja kineske ambasade tokom NATO agresije 1Foto: EPA/ VLADIMIR VETKIN

Polaganjem venaca danas je obeležena 22. godišnjica bombardovanja kineske ambasade tokom NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju, u kojem su poginula tri kineska novinara.

Vence su na mestu nekadašnje ambasade, gde se danas nalazi Kineski kulturni centar, položili su predstavnici ambasade Kine, Vlade Srbije, grada Beograda i Udruženja novinara Srbije (UNS).

„Zahvaljujem se svima koji svake godine sa nama obnavljaju sećanje na poginule kineske novinare tokom bombardovanja NATO. Sa svojim srpskim kolegama, tri kineska novinara svojim životima platila su cenu zaštite istine, pravde i pravednosti“, rekla je ambasadorka Kine Čen Bo.

Ona je rekla da taj zločin, kojim su na „najbrutalniji način pogažena ljudska prava“, nikada neće biti zaboravljen.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je da su oni danas tu da odaju počast onima koji su poginuli tokom „bezumlja NATO agresije“ u Srbiji.

„Kineski narod i kineski novinari bili su i u tim teškim trenucima uz nas i za to smo im beskrajno zahvalni i zato smo danas tu da im uz veliko poštovanje odamo počast“, rekla je Kisić Tepavčević.

Kineska ambasada, koja se tada nalazila na Novom Beogradu, bombardovana je 7. maja 1999. godine, a američka Vlada je posle napada tvrdila da je ambasadu napala greškom i izvinila se Kini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari