Skupština Srbije juče je završila raspravu i za danas je najavljeno glasanje o predloženim izmenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku i izboru sekretara i zamenika sekretara Skupštine.
Za sve predloge obezbeđena je skupštinska većina i samo su radikali i socijalisti najavili da neće glasati ni za izmene Zakonika, niti za izbor sekretara i zamenika.

Skupština Srbije juče je završila raspravu i za danas je najavljeno glasanje o predloženim izmenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku i izboru sekretara i zamenika sekretara Skupštine.
Za sve predloge obezbeđena je skupštinska većina i samo su radikali i socijalisti najavili da neće glasati ni za izmene Zakonika, niti za izbor sekretara i zamenika. Izmenama je predloženo odlaganje primene Zakonika do kraja naredne godine i promena odredaba o pritvoru. Za sekretara skupštine predložena je pravnica Tamara Stojčević, načelnica gradske uprave grada Beograda, a za zamenike su predloženi dosadašnji sekretar skupštine Marko Danilović i advokat Miloš Todorović, jedan od osnivača Centra za slobodne izbore i demokratiju.

Opoziciji predsedavanje ključnim skupštinskim odborima

Predstavnici poslaničkih grupa u Skupštini Srbije dogovorili su se da predstavnici opozicije predsedavaju najvažnijim odborima – Administrativnim odborom, Odborom za odbranu i bezbednost i Odborom za finansije. Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić rekao je, međutim, novinarima da opozicija treba da predsedava i odborima koji odlučuju o važnim životnim pitanjima, kao što su za zdravstvo i za inostrane poslove. Nikolić je ocenio da vladajuća koalicija želi da izigra parlament i da u najznačajnijim odborima želi da postavi predsednike iz istih stranaka iz kojih su i ministri u Vladi i istakao da u takvim odborima radikali neće raditi. Prema Nikolićevoj oceni ministri se boje parlamentarne kritike, nadzora i kontrole i zbog toga traže da predsednik odbora bude iz njihove stranke, a to nikako ne može da se nazove demokratijom. Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Kolundžija rekla je da je postignut dogovor o ključnim odborima na čijem čelu treba da budu predstavnici opozicije. Prema njenim rečima postignuta je saglasnost u okviru koalicije ko će biti na čelu kod odbora, a preostaje da se opozicija usaglasi o odborima koji njoj pripadaju. Čedomir Jovanović (LDP) rekao je novinarima da će se pri određivanju predsednika skupštinskih odbora poštovati pravilo koje je utvrđeno u prethodnom sazivu.

Radikali i socijalisti ne podržavaju predlog da Todorović postane zamenik sekretara Skupštine Srbije, a glavni razlog protivljenja je to što je on bio jedan od osnivača Centra za slobodne izbore i demokratiju. Ta činjenica je poslužila za raspravu o nevladinim organizacijama i njihovoj ulozi u Srbiji. Za govornicom su se smenjivali uglavnom poslanici SRS koji su ponavljali poznate teze o sumnjivoj, izdajničkoj i plaćeničkoj prirodi nevladinih organizacija.
Vjerica Radeta (SRS) zaključila je da je CESID formiran novcem sa zapada da bi doveo DOS na vlast i kasnije izbornim manipulacijama podržavao DS.
– Ovo je očigledno samo početak. Danas je Miloš Todorović kandidat, sutra će se pojaviti Sonja Biserko, Nataša Kandić, Biljana Kovačević Vučo – dodala je Radeta.
Njena stranačka koleginica Nataša Jovanović je, analizirajući „nesrećnog“ Todorovića i CESID“, poručila da bi Srbija trebalo da se ugleda na „braću Ruse“ i poput Vladimira Putina reši položaj nevladinih organizacija. Aleksandar Vučić se pridružio kritikama nevladinih organizacija, ali i utvrdio da u Srbiji vlada potpuni medijski mrak i da ljude proganjaju samo zbog različitog mišljenja. Šef poslaničkog kluba radikala Tomislav Nikolić najavio je da SRS neće sarađivati sa zamenikom sekretara iz CESID-a „jer je ponižavajuće da poslanike bira narod, a da Soros odredi ko će vladati Skupštinom“.
Nikolić je optužio Nenada Čanka da je prvi „pojurio“ da javi da padaju akcije na berzi kada je on izabran za predsednika Skupštine, a ne govori da su sada još niže. Odgovarajući Nikoliću, Čanak je podsetio da se još 6. oktobra založio za zabranu SRS. Podsećajući na nekažnjene zločine koji su se desili u vreme SRS, lider LSV je dodao da oni i danas prete građanima i institucijama, ugrožavajući ustavni poredak.
– Vi ste, gospodo radikali, nacisti – zaključio je Čanak, na čije su reči replicirali poslanici SRS Tomislav Nikolić i Zoran Krasić.
Krasić je primetio da se „neki za ovom govornicom ponašaju kao Mile Tranzicija ili DJ Krmak“ i opomenuo predsedavajućeg Miloljuba Albijanića da je trebalo da opomene Čanka. Albijanić je, inače, na Čankove reči reagovao tako što je rekao da za skupštinskom govornicom ne mogu da budu iznošene takve ocene. Žarko Obradović (SPS) je saopštio da socijalisti neće podržati izbor sekretara i zamenika.
– Nismo glasali za Dulića, pa nećemo ni za njegove kandidate – dodao je Obradović.
Predlog da Tamara Stojčević bude imenovana za sekretara Obradović je nazvao političkim i ocenio da je aktuelni zamenik Periša Jovanović najkompetentniji za tu funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari