Obradović: Aktuelna vlast u Srbiji je neprijatelj porodice 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Predsednik Dveri Boško Obradović zatražio je danas, povodom Svetskog dana porodice, formiranje Ministarstva za brigu o porodici i optužio vlast u Srbiji da je „antiporodična“ i da je u svemu što radi „neprijatelj porodice“.

Navodeći da su Dveri politička organizacija „porodičnih ljudi koja je porodicu stavila na prvo mesto“, Obradović je najavio da će pokret od 18. do 26. maja organizovati niz manifestacija povodom Svetskog dana porodice, a da će centralna manifestacija biti održana u nedelju, 19. maja u Tašmajdanskom parku u Beogradu.

„Borba protiv bele kuge i podrška radjanju najvažnija je tema buduće državne politike, a to podrazumeva pomoć mladim bračnim parovima, rešavanje stambenog pitanja za njih, državnu pažnju samohranim roditeljima, brigu o staračkim i samačkim domaćinstvima i brigu o svakom pojedincu u ovoj državi jer je i on deo neke porodice“, rekao je Obradović na konferenciji za novinare u Čačku.

On je kazao da Dveri insistiraju na usklađivanju rada i roditeljstva, dodajući da država mora da podrži kompanije koje će omogućiti klizno radno vreme roditeljima ali i da poreskom reformom podrži formiranje porodice, tako što će umanjivati poreze na zarade i na imovinu prilikom formiranja braka i radjanja dece.

„Porodice u Srbiji su ugrožene. Prema podacima UNICEF-a 115.000 dece u Srbiji živi u apsolutnom siromaštvu, a tu su i problemi sa privatnim izvršiteljima, koji izbacuju porodice na ulice zbog malih dugovanja, kao i činjenicom da država populariše rijaliti programe kao obrazovni program“, rekao je lider Dveri.

On je dodao da će u političkom sistemu za koji se Dveri zalažu, rijaliti programi biti zabranjeni, odnosno dodatno oporezovani ako se budu emitovali, što će kako je naveo, biti dozvoljeno samo posle ponoći i na posebnim kablovskim kanalima „a nikako na televizijama sa nacionalnim frekvencijama“, dok će biti favorizovani projekti koji osmišljavaju kulturno istorijske i prodične programe.

Obradović je ocenio i da državi nedostaje populaciona politika, navodeći da je u republičkom budžetu za ovu godinu za demografiju izdvojeno 5,4 miliona evra, što je po njegovim rečima, „skandalozno“.

„U državi koja demografski nestaje oni više daju za fontane i gondole u Beogradu nego za borbu protiv bele kuge. Za njih su nacionalni stadioni prioriteti u državi koja biološki nestaje. Zašto budžet za nacionalne stadione nije izdvojen za podršku rađanju ili za podršku mladim naučnicima“, upitao je lider Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari