Obradović: Da li bi se opozicija ponela kao Vučić 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović pozvao je danas predsednika Pokreta slobodnih građana Sašu Jankovića i sve lidere opozicije da se izjasne da li bi da su na mestu predsednika Srbije Aleksandra Vučića potpisali opšte obavezujući dokument o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Da li bi Saša Janković i svi drugi lideri opozicije uradili isto što i Vučić, nastavili Briselske sporazume, kršenje Ustava i išli ka potpisivanju tog dokumenta koji otvara put takozvanoj lažnoj državi Kosovo u Ujedinjenim nacijama, upitao je Obradović.

On je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da je Janković dao kontroverznu izjavu, u kojoj je naveo da nema ništa protiv da se Kosovo razvija kao demokratska država i da postane član međunarodnih organizacija. Šta je to drugo nego priznanje nezavisnosti Kosova. U čemu se Janković, po pitanju spoljne politike, razlikuje od Vučića, upitao je Obradović.

Obradović je rekao da je protiv toga da „ruše Vučića sa vlasti, a da na vlast dođe neko ko će nastaviti istu politiku prema Kosovu i Metohiji“.

On je istakao da je važno da se pre izbora svako u opoziciji opredeli kakva mu je politika prema Kosovu. Ne želim da sarađujem sa nekim ko ima istu politiku prema Kosovu kao i Vučić, rekao je Obradović.

Obradović je kazao i da je poslanicima opozicije onemogućeno da pred novu sednicu parlamenta, koja je zakazana za sutra, podnose dopune dnevnog reda, navodeći da je to „najnoviji u
nizu skandala i političkog nasilja vladajuće stranke“ u Skupštini Srbije.

Naveo je da, po Poslovniku, predloge za dopunu dnevnog reda poslanici mogu da dostavljaju najkasnije 24 časa pre početka sednica, odnosno danas do 10 sati, a da je u 9.59 predat nov
saziv sednice.

Predat je nov saziv sednice 24 sata i jedan minut pre njenog održavanja. U elektronskom parlamentu stručne službe su mogle da ga vide u 10.01, a poslanici u 10.22. Ovakvom bahatošću i bezobrazlukom predsednice Skupštine Maje Gojković onemogućava se da opozicija preda dopunske tačke dnevnog reda u roku, objasnio je Obradović.

On je naveo i da je opozicija u prethodnih godinu dana predložila oko 150 dopunskih tačaka dnevnog reda, među kojima su predlozi različitih zakona, deklaracija. Nikada nijedan predlog opozicije, za više od godinu dana, nije došao na dnevni red Skupštine, istakao je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari