Obradović: Jesmo protivnici vlasti, ali nismo protiv države 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

U mom i stavu Srpskog pokreta Dveri nakon (prekujčerašnjeg) sastanka vanparlamentarnih stranaka sa Aleksandrom Vučićem ništa se nije promenilo.

Ostajemo spremni da podržimo državne organe u borbi za očuvanje KiM u sastavu Srbije, ali i da se žestoko suprotstavimo svakoj vlasti kojoj padne na pamet da ide ka predaji dela naše državne teritorije. Ne bih ovaj pristup Dveri nazvao nikako drugačije, već kao jedini logičan, rodoljubiv i državotvoran. Mi nismo opozicija državi, već ovoj vlasti i to ćemo tako i ostati. Ali je za nas odbrana KiM u sastavu Srbije najvažniji nacionalni i državni interes i uvek smo spremni na ujedinjenje i saradnju sa svim patriotama koje isto tako misle – kaže za Danas Boško Obradović, lider Dveri, odgovarajući na pitanje da li se nakon sastanka sa Vučićem svrstao u red konstruktivne opozicije.

On napominje da ne veruje ovoj vlasti, ali ni opoziciji koja bi da Vučić prizna nezavisnost Kosova umesto njih, pa da ga onda ruše.

Na pitanje da li je na sednici Radne grupe za međustranački dijalog koja je imala za temu Kosovo i Metohiju u ponedeljak konačno dobio odgovore na brojna pitanja koja je do sada postavljao, od toga ko je dao ovlašćenja Vučiću da pregovara, do toga na osnovu koje pregovaračke platforme to čini, Obradović kaže da je sama novost da je vlast prvi put razgovarala sa opozicijom na najvažniju nacionalnu i državnu temu.

„To je bila i prva primedba koju sam izneo predsedniku Republike i SNS Aleksandru Vučiću u ovom razgovoru – zašto do sada nismo razgovarali i zašto je uništen normalan politički život i dijalog u Srbiji, u čemu vidim njegovu ličnu odgovornost. Novo je bilo i to da smo dobili određene informacije kako izgledaju pritisci na Srbiju po pitanju priznanja lažne države Kosovo, što će očito u narednom periodu samo da se ubrzava i povećava u susret nemačkim i francuskim izborima. Takođe, smo imali priliku da iznesemo svoj dobro poznat stav po pitanju KiM i da istaknemo da nam je veoma sumnjivo to što naša vlast gotovo nikada ne pominje Ustav Srbije i Rezoluciju SB UN, koje jasno definišu KiM kao sastavni deo Srbije i po unutrašnjem i po međunarodnom pravu“, pojašnjava lider Dveri.

Upitan da li ga je predsednik Vučić konačno uverio da neće priznati nezavisnost Kosova, ili bar omogućiti stolicu Kosovu u Ujedinjenim nacijama, sagovornik Danasa kaže da je on lično i veoma otvoreno izrazio nepoverenje u aktuelnu vlast u odnosu prema KiM, s obzirom da su za ovih devet godina napravili više koraka u pravcu priznanja lažne države Kosovo.

„Tu mislim, pre svega, na antiustavni tzv. Briselski i Vašingtonski sporazum. Postavio sam i direktno pitanje šta je ponuda koju trenutno imaju na stolu i kakav će biti odgovor vlasti na tu ponudu. Posebno sam pitao da li se pod zapadnim pritiscima možda razmišlja o prihvatanju stolice za Kosovo u UN, a da se nastavi sa negiranjem priznanja u domaćoj javnosti, što bi bila najveća moguća prevara. Dobio sam odgovor da u mandatu ove vlasti neće biti priznanja kosovske nezavisnosti ni u kojoj varijanti. Na to sam rekao da će mi biti veoma drago ako je tako, ako je došlo do promene kosovske politike SNS i ako su došli na pozicije Srpskog pokreta Dveri“, kaže Obradović.

Međutim, kako napominje, poučen dosadašnjim odnosom vlasti prema KiM nema poverenja u ovo javno dato obećanje i da ima utisak da bi ova vlast bila spremna da potpiše nezavisnost lažne države ako bi dobila nešto zauzvrat….

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari