Obradović: Kriza se prevazilazi samo ostavkom 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Opozicioni poslanici koji bojkotuju rad parlamenta već šest meseci ne prihvataju ponovljeni poziv predsednice Skupštine Srbije na dijalog.

Oni smatraju da je poziv neiskren i da je prvi uslov da se uopšte razmotri mogućnost dijaloga smena te iste Maje Gojković, za koju kažu da je generator političkog nasilja u Skupštini Srbije.

Pre nekoliko dana predsednica republičkog parlamenta u intervjuu jednom dnevnom listu ponovila je da su njena vrata otvorena za razgovor sa opozicijom i da će nastaviti da poziva sve šefove poslaničkih grupa kako bi se kroz dijalog došlo do najboljih rešenja.

Ipak nije zaboravila da kaže da ključ problema nije u skupštinskim procedurama nego u tom što neko ko nije učestvovao na izborima hoće da preuzme vlast. Primetila je i da je glavni razlog bojkota Boška Obradovića, lidera Dveri, to što je ostao bez poslaničkog kluba.

Komentarišući poziv Gojkovićeve na dijalog, lider Dveri, kaže da je to „ogavni politički marketing i lažljivo glumatanje za medije i EU“.

„Onaj ko je odgovoran za uništavanje parlamentarizma u Srbiji ne može da popravlja zatečeno stanje. Maji Gojković ću poverovati da iskreno želi boljitak rada parlamenta tek kada podnese ostavku na mesto predsednika Skupštine. To je jedini način da krenemo dalje, prevaziđemo parlamentarnu krizu i zajednički probamo da normalizujemo skupštinsku debatu“, kaže Obradović. Dodaje da je sa Gojkovićevom moguć razgovor samo ako bude član delegacije vlasti koja će sesti za pregovarački sto sa delegacijom opozicije bilo kad i bilo gde. Lider Dveri ponavlja da u suprotnom ne namerava da učestvuje u rijaliti programu vlasti, niti da bude deo njihove Zadruge i Parova.

Da je predsednica parlamenta do sada imala mnogo vremena i razloga za dijalog podseća Goran Ćirić, šef poslaničkog kluba Demokratske stranke, ali da ona nikada nije reagovala ni kada su radikali i Vojislav Šešelj „blatili u skupštinskim klupama Tomislava Žigmanova i Aleksandru Jerkov, da nije reagovala kada su njeni potpredsednici kažnjavali samo opoziciju, ali ni kada su naprednjaci urušavali parlamentarnu raspravu podnoseći stotine besmislenih amandmana“.

On kaže da je Gojkovićeva šta misli o dijalogu pokazala onog trenutka kada je suspendovala parlament zbog predsedničkih izbora, ali i kada je dozvolila da Aleksandra Vučić odlučuje kako će parlament da radi, da neće biti zakona po hitnom postupku, da će budžet biti jedna tačka dnevnog reda sa duplim vremenom za raspravu.

I Sanda Rašković Ivić podseća da su opozicioni poslanici već iskusili kako izgleda dijalog sa predsednicom parlamenta, uz kažnjavanje i oduzimanje reči opozicionim poslanicima i puštanje „profesionalnih vređača“ iz SNS-a da ponižavaju Skupštinu i svakog ko drugačije misli.“

Predsednica Skupštine se sve vreme ponašala kao „proteza“ i advokat Vučića i SNS. „Ipak, sa zabrinutošću konstatujem da je Gojkovićeva od pristojnijih u SNS. Zamislite Martinovića, Orlića ili druge perjanice na njenom mestu“, ocenjuje Rašković Ivić.

Dejan Šulkić, poslanik Demokratske stranke Srbije, konstatuje da je poziv Gojkovićeve na dijalog krajnje neiskren, upravo zato što se baš ona isticala u zatiranju dijaloga. On kaže da je sramno da ona poziva na dijalog zbog pritisaka EK, po osećanju podaničke dužnosti , a ne osećaju odgovornosti i demokratičnosti. Šulkić kaže da onaj ko se latio mača trajno je abdicirao u dijalogu i ne može ga ni obnoviti.

„Hajde da ponovimo, pošto se Gojkovićeva pravi da ne čuje stav opozicije koja bojkotuje zasedanja, kao što je to činila gotovo tri godine dok smo ukazivali u kakvu mizeriju ona i njeni poslanici vlasti pretvaraju parlament. Prvi uslov da uopšte razmotrimo mogućnost dijaloga jeste smena ili ostavka te iste Maje Gojković.

Ona, kao generator političkog nasilja u Skupštini, kao prva u vladajućoj ekipi za ubijanje parlamentarizma, mora prva i da ode. Nije dovoljno samo da promeni ploču nakon pritiska pobunjenih građana, nas i EK, već mora da snosi i odgovornost za svu sramotu čija je perjanica bila“, zaključuje Marinika Tepić, šefica poslaničkog kluba Samostalni poslanici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari