Obradović: Ne verujem uverenju Poreske uprave da je Mitrović platio porez 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik Dveri Boško Obradović saopštio je danas „da ne veruje“ uverenju Poreske uprave o plaćenom porezu vlasnika kompanije „Pink“ Željka Mitrovića koju je Mitrović pokazao na Tviter nalogu i upitao ko još veruje „uverenjima“ ove vlasti.

„U državi u kojoj ministar policije ima dokazano falsifikovanu fakultetsku diplomu, a ministar finansija dokazano plagirani doktorat – može li se verovati jednom medijskom tajkunu koji tvrdi da ne duguje ništa državi za porez“, naveo je Obradović u saopštenju.

Mitrović je juče na Tviteru objavio uverenje iz Poreske uprave kojim se „potvrđuje da je Željko Mitrović na dan 13.8.2020. godine platio dospele obaveze evidentirane u poreskom računovodstvu“.

„Zašto se Poreska uprava oglasila ovim ‘uverenjem’ (ako je uopšte autentično i tačno) na upit Željka Mitrovića, a ne odgovorom kompletnoj javnosti na konkretna pitanja jednog političara iz opozicije? Zašto im je trebalo sedam dana i kako je u tom periodu ‘čišćena’ i ‘peglana’ poreska papirologija“, navodi Obradović.

On pita zašto se u tom „uverenju“ ne pominju privatne firme u vlasništvu Željka Mitrovića kao pravna lica i koliko one duguju za porez državi.

„Zašto nema odgovora na moja konkretna i papirima potvrdjena pitanja šta je sve Poreska uprava i Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza uradila za Željka Mitrovića u prethodnih devet godina“, naveo je Obradović.

On je ponovio da je Poreska uprava od 2012. do 2016. godine odložila poreski dug „Pinku“ od 1,52 milijarde dinara na 93 rate.

Obradović je istakao da „Poreska uprava nije demantovala novi dokument koji se ovih dana pojavio u javnosti i koji pokazuje da je ‘Sporazumom o odlaganju dugovanog poreza’ od 15. marta 2016. godine Željku Mitroviću odobreno novo odlaganje plaćanja poreza u iznosu od skoro 400 miliona dinara na pet godina, odnosno 60 jednakih mesečnih rata i dospećem poslednje rate u martu 2021. godine“.

„Za razliku od smešnog uverenja, kojim sada maše Željko Mitrović uz pomoć Siniše Malog i BIA, ja sam izašao sa izvodima iz Jedinstvenog registra poreskih obveznika od 3. avgusta 2020. godine gde se jasno vidi da „PINK INTERNATIONAL COMPANY“ duguje 146 miliona dinara za porez Srbiji, a da Željko Mitrović kao fizičko lice nije platio godišnji porez na dohodak gradjana u visini od 104 miliona dinara, kao i da njegova ugašena Agencija za umetničku obradu zvuka ‘Pink studio Željko Mitrović’ duguje za porez iz 2016. godine 3,7 miliona dinara“, naveo je Obradović.

On je istakao da je „samo po ta tri osnova“ Mitrović pre dve nedelje dugovao državi za porez preko 250 miliona dinara.

„Šta se dogodilo u ove dve nedelje? Da li su mu ponovo odobreni reprogrami ili je isplatio porez od neke nove državne subvencije koju je dobio od ove vlasti? I kako prolaze obični gradjani pred Poreskom upravom i od strane javnih izvršitelja dok se tajkunima sve oprašta“, naveo je Obradović .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari