Obradović: SNS izvor korupcije u Srbiji 1Foto: BETA /MILOS MISKOV/EV

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je da ni predloženi zakon o sprečavanju korupcije, o kome poslanici danas raspravljaju, „neće sprečiti korupciju“, kao i da je „izvor korupcije u Srbiji Srpska napredna stranka“.

„U zakonu o sprečavanju korupciji nema nikakvog sprečavanja korupcije. I po postojećim zakonima i po novom zakonu ne vidim da se korupcija u Srbiji na bilo koji način sprečava iz jednostavnog razloga, jer su jedno zakoni koji se donose, a drugo je sprovođenje zakona kojeg nema“, rekao je Obradović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

On je naglasio da javnost i dalje ne zna ko je finansirao kampanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića „Budućnost Srbije“. „Ako je finansirala Srpska napredna stranka onda je predsednik zloupotrebio svoj položaj i vodio funkcionersku kampanju umesto stranačku. A ako je to budžet Srbije – onda je zloupotrebio budžet koji pune svi građani i iskoristio ga za svoju stranačku kampanju“, rekao je Obradović.

On je naveo i da poslanici danas ne raspravljaju o takozvanom „Tijaninom zakonu“, kako je najavljeno, jer se radi o predlogu Vlade Srbije, a ne o predlogu Fondacije „Tijane Jurić“, koji su građani podržali potpisima.

„To je samo još jedan u nizu dokaza da je ova vlast ustavorušiteljska i da su sve državne institucije uzurpirane od strane jedne stranke i jednog čoveka, da se krše sve zakonske i ustavne procedure i da je i ovo došlo na dnevni red samo zbog pritiska javnosti i protesta“, rekao je on.

Obradović je ocenio da su efekti višemesečnih protesta „1 od 5 miliona“ ogromni, jer su doveli do buđenja opozicione javnosti i spremnosti na političke promene u Srbiji.

„Dobili smo hrabrost građana da izađu na ulice protiv jednog represivnog sistema koji ih zbog toga kažnjava. Dobili smo ujedinjenu opoziciju koja je stala iza zajedničkih zahteva za fer i poštene izbore“, istakao je Obradović.

Govoreći o pozivima vlasti na dijalog u parlamentu, Obradović je ponovio da je opozicija zainteresovana za razgovore sa vlastima o slobodi medija i obezbeđivanju uslova za fer i poštene izbore.

On je oenio i da predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković nije više relevantna za bilo šta i da je „normalizacija rada parlamenta moguća tek kada Gojković više ne bude predsednica Skupštine““.

„Tražimo zajedničku komisiju vlasti i opozicije na temu slobode medija i izbora i uvek smo spremni da razgovaramo. Ne interesuje nas ko je sa druge strane, svejedno nam je gde ćemo sesti, možemo i ovde u Narodnoj skupštini, ali tema su sloboda medija i fer i pošteni izbori. Uvek smo spremni da za takav dijlog vlasti i opozicije, to je i poenta protesta“, rekao je Obradović.

Upitan da prokomentariše informaciju da je u Hagu odlučeno da poslanici SRS Vjerica Radeta i Petar Jojić moraju da budu uhapšeni i isporučeni, Obradović je odgovorio da Dveri nikada ne bi izručile nijednog državljanina Srbije „lažnom i antisrpskom sudu“ u Hagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari