Obradović: U subotu predstavljamo tim stručnjaka za razgovor sa vlastima 1Foto: Beta/ Milan Obradović

Subota je dan kada ćemo građanima predstaviti tim stručnjaka, eksperata spremnih da razgovraju o budućem uređenu REM, RTS i nadležnih instiucija i koji bi trebalo da pripreme poštene i fer izbore, rekao je Boško Obradović, jedan od lidera Saveza za Srbiju u holu Skupštine Srbije.

On je napomenuo da će protest „1 od 5 miliona“ biti nastavljen u subotu, a na njemu će od građana biti zatražena podrška za tim stručnjaka koji bi sa predstavicima vlasti trebalo da razgovoraju o zahtevima iznetim na proteklom velikom mitingu.

On je rekao da ako vlast ne prihvati razgovore sa tom delegacijom, opozicija će izneti i planove kako će je „dozvati pameti“, a podsetio je i da ponuda opozicije za dijalog o tome kako urediti rad javnih servisa i REM-a i dalje na stolu.

Prema njegovim rečima vlast će imati priliku i da o izbornim uslovima razgovara sa stručnjacima koje predloži opozicija ako ne želi dijalog sa opozicionim političarima.

„S obzirom da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio svaki dijalog i ne želi da razgovara o naša tri zahteva za subotu u 18 sati zakazujemo novi protest kod Terazijske česme“, a to je novo mesto okupljanja, jer je plato kod Filozofskog fakulteta u blokadi zbog zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i ostalih gradskih čelnika“, rekao je Obradović, dodajući da je veliki skup 13. aprila narod doživeo kao završetak jedne faze protesta, a da je novo okupljanje u subotu.

On je pojasnio i da će okupljanja po gradovima Srbije biti nastavljena kao i do sada. Obradović je osudio nameru vlasti da zaposlenima u javnoj upravi kao radnu obavezu nametne prisustvo na mitingu vladajuće stranke u petak u Beogradu.

I ostali predstavnici poslaničkih grupa koje bojkotuju rad parlamenta među kojima su bili Goran Ćirić, Sonja Pavlović, Marko Ðurišić, Miroslav Aleksić, Vladimir Ðurić i Ðorđe Vukadinović, ocenili su poziv predsednice parlamenta na dijalog kao neiskren i kao farsu u kojoj ne žele da učestvuju. Osudili su i vlast koja nastoji da dovede ljude iz cele Srbije na miting i tražili objašnjene ko će platiti atuobuse, binu i putarinu na naplatnim rampama.

Pozvali su i sve građane da im se obrate za pomoć ako ih neko bude prisiljavao da dođu „na defile ucenjenih ljudi“ u Beograd.

Aleksić je rekao da građani od vladajuće koalicije traže samo poštovanje zakona i Ustava Srbije, kao i slobodne i fer izbore.

„Da li je to mnogo?, upitao je Aleksić, dok je Marko Đurišić iz SDS postavio pitanje ko plaća organizaciju mitinga vladjuće stranke u petak u Beogradu i postavljanje bine koja se već dva dana nalazi ispred parlamenta.

„Ko će platiti putarinu i da li će spominjanje Vučićevog imena biti način za polaćanje te putarine“, rekao je Đurišić, dodajući da na miting vlasti u petak u Beogradu neće doći mnogo građana, ali da će, nažalost, mnogo njih biti dovedeno i ucenjeno radnim mestom.

Sonja Pavlović iz Kluba samostalnih poslanika upitala je i zašto se u Kosovskoj ulici iza zgrade Skupštine Srbije nalazi veliki broj policajaca i da li vlast želi da brani parlament od sopstvenih građana.

Đorđe Vukadinović, izneo je malo drugačiji stav napominjući da bi opozicija trebalo da inicira razgovore u parlamentu, jer je to, kako je ocenio, odraz snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari