Obradović: Vakcinacija se ne sme nametati građanima 1Foto: FoNet/ Bozana Pavlica

 Lider Pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je danas da je potrebna „ozbiljna i duga rasprava“ o obaveznoj vakcinaciji, jer svaki građanin „ima pravo da odlučuje o svom zdravlju“, saopštila je ta stranka.

„Na osnovu izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje su danas na dnevnom redu zasedanja Skupštine, ministar zdravlja posebnom uredbom propisuje vanrednu obaveznu vakcinaciju, a građani se kažnjavaju od 50.000 do 150.000 dinara ako ne žele da prime obaveznu vakcinu, što je nedopustivo“, naveo je Obradović.

On je naveo da će na taj način komunalni inspektori i policajci imati mnogo veća ovlašćenja da kažnjavaju građane, a povećaće se i mogućnosti za zatvaranje građana u izolaciju i karantin.

Obradović je naveo da to može voditi u „totalitarni nadzor i kontrolu nad stanovništvom“, te da zbog toga sve mora da ostane u okviru demokratije.

Srbija mora da uradi „ozbiljnu proveru kvaliteta svake vakcine“ kako bi se utvrdilo da nema neželjenih dejstava, rekao je Obradović. Dok se to ne proveri, „teško će građani prihvatiti to nametanje“, dodao je on i naglasio da su javne rasprave o temi obavezne vakcinacije jedini način da se kod građana „smanje sumnje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari