Obradović: Zašto Poreska uprava ne kaže javno koliko Željko Mitrović duguje za porez 1Boško Obradović Foto: Stanislav Milojković

Predsednik Dveri Boško Obradović upitao je danas zašto Poreska uprava ne saopšti koliko vlasnik kompanije „Pink“ Željko Mitrović duguje državi za porez.

Obradović je naveo u saopštenju da „zavera ćutanja“ i izbegavanja odgovora na pitanje koliko Mitrović, koga je ocenio kao medijskog tajkuna, trenutno duguje za porez državi, traje već pet dana.

„Pošto se Mitroviću ne može verovati na reč da ništa ne duguje, što je u suprotnosti sa izvodima iz Jedinstvenog registra poreskih obveznika koje sam pokazao javnosti, najbolje da stvar razreši Poreska uprava pri Ministarstvu finansija i kaže šta je istina“, naveo je Obradović.

On je ocenio da Poreska uprava „strogo čuva tajnu“ o poreskim dugovanjima Mitrovića i drugih tajkuna u Srbiji.

„Da podsetimo, to je ista ona Poreska uprava koja je od 2012. do 2016. godine odložila poreski dug Pinku u visini od 1,52 milijarde dinara na 93 rate. Ovih dana u javnosti se pojavio novi dokument koji pokazuje da je ‘Sporazumom o odlaganju dugovanog poreza’ od 15. marta 2016. godine Željku Mitroviću odobreno novo odlaganje plaćanja poreza u iznosu od skoro 400 miliona dinara na pet godina, odnosno 60 jednakih mesečnih rata i dospećem poslednje rate u martu 2021. godine“, naveo je Obradović.

Dodao je da zbog svega toga Poreskoj upravi postavlja pitanja da li Pink zaključno sa 3. avgustom 2020. godine duguje 146 miliona dinara za porez državi Srbiji, i da li je Poreska uprava toj firmi odobrila reprogram, na osnovu čije odluke i na koliko rata.

Obradović je naveo da se isto pitanje odnosi na stare reprograme za dugovani porez Mitrovića od 2012. do 2016. i od 2016. do 2021. godine i pita ko je to odobrio.

„Da li Željko Mitrović kao fizičko lice nije platio godišnji porez na dohodak građana u visini od 104 miliona dinara (takođe podaci iz Jedinstvenog registra poreskih obveznika od 3. avgusta 2020)? Da li njegova ugašena Agencija za umetničku obradu zvuka ‘Pink studio Željko Mitrović’ duguje za porez iz 2016. godine 3 miliona i 724.000 dinara“, naveo je Obradović.

Obradović je ponovo pitao Poresku upravu da li je tačno da Željko Mitrović samo po ta tri osnova trenutno duguje za porez državi ukupno preko 250 miliona dinara, kao i da li je produženje mandata Dragani Marković na funkciji direktora Poreske uprave na još pet godina od 11. jula ove godine „nagrada za njeno verno služenje interesima tajkuna i izvršne vlasti“.

„Posle sudija Ustavnog suda Srbije, neka se i direktor Poreske uprave Dragana Marković, kadar BIA i nekadašnji supervizor svih stečajnih upravnika u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, pripremi za lustraciju i dugoročnu zabranu obavljanja bilo koje javne funkcije“, naveo je Obradović.

On je istakao da su krivična odgovornost i lustracija jedini način da svi koji su kršili Ustav i zakone i štitili kriminal i korupciju u vrhu aktuelne vlasti budu pravedno kažnjeni.

„Svi oni moraju biti svesni da sa padom vladajućeg režima padaju i oni i da će morati da odgovaraju za sve što su radili za vreme ove vlasti“, naveo je Obradović u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari