Očekuju se novi odlasci, sutra skupština osnivača PSG 1Foto: Tviter

Skupština osnivača Pokreta slobodnih građana zakazana je za subotu i na njoj će se razgovarati o aktuelnoj situaciji u ovom pokretu, posle ostavke koju je na mesto člana Predsedništva podneo Srđan Škoro, a koju je u sredu uveče konstatovalo Predsedništvo PSG.

Izvori Danasa u PSG očekuju da će biti žustrog, ali konstruktivnog dijaloga o tome kako se upravlja pokretom i kako se donose odluke.

Škoro je svojim odlaskom iz pokreta samo povukao konac paranja ove organizacije i ukoliko se u narednih sedam do deset dana situacija ne promeni, odnosno ne reše problemi oko toga ko u Pokretu donosi odluke, da li bračni par Janković, sam lider PSG Saša Janković, ili to rade organi Pokreta, doći će do novih odlazaka, rekli su Danasu izvori iz PSG.

Kako nam je rečeno, oni koji su nezadovoljni načinom na koji Pokret funkcioniše sačekaće još neko vreme kako bi dali šansu dogovoru i promenama, ali i zbog toga da se njihov odlazak ne bi, u ovom trenutku, shvatio kao organizovan od strane onih koji su već otišli i svoj odlazak predočili javnosti.

Prema rečima naših izvora, vrlo kritični prema novonastaloj situaciji ali i ranijoj atmosferi u Pokretu su istaknuti članovi organa PSG Božo Prelević, poverenik PSG za Beograd, i Aida Ćorović, članica Predsedništva.

Prelević na pitanje Danasa da li je tačno da je nezadovoljan situacijom i da namerava da ode iz PSG kaže da ne komunicira sa ostalim članovima Pokreta preko medija, da ne želi da učestvuje u španskoj seriji i da je centralni problem Vučić, a ne odnosi u Pokretu. Aida Ćorović za Danas kaže da treba smiriti situaciju i probleme, ako je moguće, rešiti dijalogom unutar Pokreta.

Međutim, prema našim saznanjima na situaciju u pokretu s kritikom gledaju, i na mesečne sastanke gotovo da i ne dolaze, i oni koji su Jankovića podržavali u predsedničkoj kampanji i to Tatjana Vojtehovski, umetnici Jelisaveta i Nikola Čuturilo, novinar Boško Jakšić, karikaturista Dušan Petričić i mnogi drugi.

Izvori Danasa kažu da su osnivači Pokreta od početka bili podeljeni na one koji su tu zbog lidera PSG Saše Jankovića i na one koji su tu zbog ideje. Kako nam je objašnjeno, vrlo brzo se videlo da Janković i njegovo najbliže okruženje pokazuje sklonosti ka tome da o svemu samostalno odlučuju, ali da je to moglo biti prihvatljivo dok je trajala kampanja i nisu postojali organi Pokreta. Naši sagovornici navode da je situacija morala da bude promenjena posle formiranja pokreta i organa, ali da se to nije dogodilo, te da Janković nikako da shvati da je prvi među jednakima i da sam ne može da vodi Pokret, pregovara sa koalicionim partnerima i kandidatima tog pokreta za gradonačelnika Beograda. Izvori Danasa prenose da su oni koji su svoje ime stavili uz Jankovićevo i te kako prvaci u svojim profesijama te da ne bi trebalo izbegavati da se njihovo mišljenje čuje i uvaži, pogotovo ukoliko su spremni da pored posla kojim se bave pomognu i Pokretu i ideji na kojoj je nastao. Kako nam je rečeno, ukoliko u subotu bude jasno da većini odgovara dosadašnja situacija, onda se sigurno može očekivati da deo onih koji su tu od samog početka odustanu od Jankovića i njegovog pokreta.

Podsetimo, Škoro je u obrazloženju svoje ostavke između ostalog naveo da Pokretom upravlja supruga Saše Jankovića, Slavica, da su njih dvoje Pokret privatizovali i napravili svoju firmu, te da pripadnici Pokreta nisu slobodni građani.

Preostali članovi Predsedništva PSG

Posle odlaska Srđana Škora i akademika Dušana Teodorovića u Predsedništvu PSG je ostalo još pet članova – Aida Ćorović, Goran Marković, Nikola Đuričko, Janko Baljak i Jene Maglai.

Raniji odlasci’]

Pre nekoliko meseci od Pokreta su se udaljili izvršna direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović, inicijator Apela 100 Dragan Popović, ali i pripadnik takozvanih osnivača pokreta Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda, ali i košarkaški trener Duda Ivković. Po završetku ili tokom Jankovićeve predsedničke kampanje tim su napustili novinarka Biljana Lukić, lider Lokalnog fronta iz Kraljeva Predrag Voštinić i glumac Nikola Kojo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari