"Od 1. jula Finska predsedava EU, podrška politici proširenja" 1Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Ministarka za evropske integracije Srbije, Jadranka Joksimović, danas je s novim ambasadorom Finske u Srbiji Kimom Lahdevirtom razgovarala o evro-integraciji Srbije, reformama, stanju u regionu i EU, saopštila je Vlada u Beogradu.

Ministarka je zahvalila za pomoć i podršku Finske Srbiji na putu ka prijemu u EU, i izrazila uverenje da će politika proširenja EU ostati na agendi finskog presedavanja Savetom EU koje počinje 1. jula, „jer je to važno i za Srbiju i za EU“, piše u saopštenju.

Joksimović je ponovila da je članstvo u EU strateški interes Srbije i da je država posvećena pristupanju što je „iskazano kroz ozbiljnost u sprovođenju reformi, pre svega u vladavini prava, ekonomiji, ekologiji“.

„Potvrdio je to, kako je naglasila, i generalno pozitivan Izveštaj Evropske komisije u kojem je konstatovan reformski napredak i iz kojeg (izveštaja) će Srbija prihvatiti i primeniti sve relevantne i ozbiljne primedbe“, piše u saopštenju.

„Srbija insistira na preciznim ocenama, jer su one merilo kredibilne politike i samo se precizne ocene mogu provesti u još precizniju reformsku politiku“, rekla je Joksimović.

„Ministarka je potvrdila da se Srbija zalaže za stabilnosti regiona, što je potvrdio i Izveštaj Evropske komisije“ i ponovila da je Beograd spreman na nastavak dijaloga čim Priština ukine takse na robu.

Međutim, rekla je Joksimović, „važno je da se dijalog ne poistovećuje s procesom evropskih integracija Srbije“.

Ambasador Kim Lahdevirt je rekao da će Finska uskoro predstaviti prioritete svog predsedavanja EU.

Finska je, rekao je ambasador, „opredeljena da nastavi da podržava proces evrointegracije Srbije i politiku proširenja EU, kao i da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana model obezbeđivanja dugoročne stabilnosti i razvoja“.

Ambasador je rekao da se Finska „zalaže za individualni pristup državama kandidatima, zasnovan isključivo na pravičnoj proceni napretka u ispunjavanju poznatih kriterijuma“.

Lahdevirt, piše u saopštenju, smatra da „reforme daju rezultata, da Srbija preduzima važne korake i ponovio je da je za dalji napredak ka članstvu od presudnog značaja nastavak reformi u oblasti vladavine prava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari