Od 600 ispitanih 41 odsto za Nikolića 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Ako bi sutra bili održani predsednički izbori od onih koji bi glasali – prema uzorku od 600 ispitanika u Srbiji bez Kosova – 41 odsto bi podržao Tomislava Nikolića, dok bi mogući kandidati Vuk Jeremić i Vojislav Šešelj imali trostruko manje glasova, pokazuju rezultati ispitivanja agencije Medijum galup, prenela je danas agencija Sputnjik.

Ispitivanje je obavljeno od 3. do 12 decembra. U informaciji o ovom istraživanju navedeno je da je sprovedeno „u urbanoj i ruralnoj sredini, na nacionalno reprezentativnom uzorku punoletnih građana Srbije“.

Nije naznačenio da li je 600 ispitanika politički angažovano u nekoj od stranaka ili ne, kao i dali su članovi neke od partije. Ako bi se u drugom krugu biralo između Nikolića i Jeremića 51,8 odsto bi glasalo za Nikolića, a 30,4 odsto za Jeremića, pri čemu bi 82,1 odsto biračkog tela SNS podržalo aktuelnog predsednika. Ako bi se u drugom krugu našli Nikolić i Šešelj, 73 odsto ispitanika bi glasalo za Nikolića, dok bi Šešelja podržalo 27 odsto.

U izboru izmeрu Nikolića i Saše Jankovića, koji se takođe pominje kao mogući predsednički kandidat, odnos je 72 prema 28 odsto u korist Nikolića.

Kao moguće kandidate za predsednika Srbije učesnici istraživanja vide Tomislava Nikolića 25,2 odsto, Aleksandra Vučića 23,5 odsto, Vojislava Šešelja 9,2 odsto, Ivicu Dačića 5,3 odsto, Vuka Jeremića, Sašu Jankovića, dok manje od dva odsto smatra da bi to mogli biti i Boris Tadić, Čedomir Jovanović, Dragan Šutanovac, Rasim Ljajić, Boško Obradović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari