Od Vuka Jeremića se očekuje podrška 1Foto: Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Izvori Danasa sa političke scene Srbije nezvanično tvrde da će Narodna stranka, čiji lider je Vuk Jeremić, najverovatnije podržati kandidaturu Dragana Đilasa za gradonačelnika Beograda, dok potpredsednik te partije Nikola Jovanović u izjavi za naš list kaže da je Narodna stranka „otvorena i za razgovor sa Đilasom“.

– Narodna stranka se od početka zalagala za jedinstven front opozicije na beogradskim izborima, na platformi borbe za fer izborne uslove i oslobađanja prestonice od jedne loše i primitivne vlasti. Narodna stranka će nastaviti razgovore sa svim pravim opozicionim akterima, pa je u tom svetlu otvorena i za razgovor sa Draganom Đilasom oko prioriteta i programa za Beograd. Organi stranke će na osnovu toga doneti odluku, ističe Jovanović.

Po objavama na društvenim mrežama, može se zaključiti da se Jeremić trenutno nalazi u inostranstvu i on se još nije oglašavao o Đilasovoj kandidaturi, što predstavlja glavni povod za spekulacije u pojedinim krugovima da „narodnjaci“ neće podržati bivšeg lidera demokrata u pokušaju da ponovo postane „prvi čovek“ Beograda, a takve tvrdnje izazvane su i činjenicom da je Jeremić isključen iz Demokratske stranke u februaru 2013, kada je predsednik DS bio Dragan Đilas. Jeremić, koji je u to vreme bio predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, nije se izjašnjavao da li će vratiti poslanički mandat, na šta ga je obavezivala odluka Glavnog odbora DS. On je naglašavao da će mandat zadržati „jer namerava da se po povratku iz NJujorka aktivno uključi u skupštinski život“. Đilas je prethodno pozvao sve poslanike koji su bili članovi vlade Mirka Cvetkovića da vrate poslaničke mandate, a osim Jeremića tome se suprotstavio i Dušan Petrović, koji je takođe isključen iz DS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari