Odalović: Dobar potez predsednice Hrvatske 1Foto: FoNet

Ako je namera predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da se pozivom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, zaustavi orkestrirana kampanja prema Srbiji, onda je to uradila na način koji je dobar, izjavio je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.

Poruka predsednice Grabar Kitarović ide u susret onome na čemu Srbija već duže vremena insistira – da se sedne i razgovara o svim otvorenim pitanjima bez čijih rešavanja nema pomaka u normalizaciji odnosa, rekao je Odalović gostujući u Danu uživo TV N1.

Primetio je i da se Grabar Kitarović ni na koji način nije odredila prema izložbi o Jasenovcu u UN.

“Izložba o Jasenovcu organizovana je u sedištu UN, mestu koje u svojoj biti ima status određene neutralnosti. Izložba nije uperena ni protiv koga. Preko 40 šefova misija bilo je samo na otvaranju, ništa na toj izložbi nije upereno protiv Hrvatske”, istakao je on.

Ukoliko je namera predsednice Hrvatske bila da se pozivom predsedniku Vučiću zaustavi orkestrirana kampanja prema Srbiji, izložbi u UN i ministru Ivici Dačiću, onda je to uradila na način koji je dobar, smatra Odalović..

“Nadam se da će se ovim zaustaviti ono što je negativno, i čini mi se, korišćeno za unutrašnju upotrebu. Niko od šefova misija nije našao nijednu primedbu, rekli su da je korektna i senzibilno urađena, i da ne izaziva dodatne kontroverze jer ih već dosta ima”, rekao je Odalović.

On je podsetio da se Dačić na otvarnju izložbe obraćao biranim rečima, i da nije hteo da polemiše o brojkama i izaziva dodatne kontroverze.

Najavio je i da će izložba biti organizovana i na drugim mestima u zemlji i inostranstvu, a dodao je i da nema dilemu da bi i hrvatska javnost mogla da je pogleda.

Odalović kaže i da su stvari poput infrastrukture ili privrede, tačke spajanja, dok su bolne teme tačke razdvajanja u odnosima Srbije i Hrvatske. Zato, kako je rekao on, sva otvorena pitanja treba rešavati, i obe strane moraju imati otklon prema zločinima.

“Važno je da kroz pitanje nestalih lica, nastavimo i u traženju onih koji su zločine počinili. Nisu ti ljudi otišli u šumu da beru cveće, pa nestali – neko ih je najčešće ubio i prikrio zločine. Kad ostanu takve stvari, za vreme koje dolazi su potencijalni problem”, upozorio je on.

Odalović je zamolio hrvatsku kolegu u mešovitoj komisiji da zakaže hitan sastanak o pitanju nestalih, kako bi se pripremilo što je moguće više informacija koje bi mogle da relaksiraju odnose.

Bio bih srećan da se ispuni i minimalističko očekivanje predsednice Grabar Kitarović – da se razreši sudbina bar jedne nestale osobe, i ističe da bi u to lično uložio sve napore.

“Pozivamo ljude, otvorili smo onalajn aplikaciju, da prijave svaku informaciju. Obezbedili so mehanizam da sačuvamo tu komponentu da svako ko poseduje bilo koju informaciju, da je dostavi, i reagovaćemo u roku od 24 sata”, istakao je Odalović.

Kaže i da dosad nijedan sprski zvaničnik nije sprečio nijednu radnju koja bi mogla da pomogne rasvetljavanju sudbine nestalih, i da se Srbija odnosi isto prema svim zahtevima, bez obzira sa koje strane dolaze, jer je to civilizacijska obaveza i nešto što se duguje porodicama svih nestalih lica.

Odalović je rekao i da postoje najave da bi Hrvatska mogla da preispita međudržavni sporazum o rasvetljavanju sudbine nestalih, i da to nikako nije dobro, jer je reč o mehanizmu koji je 17 godina dao konkretne rezultate.

On je pozvao da se aktivnosti na rešavanju sudbine nestalih, nastave bez ikakvih uslovljavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari