Odalović: Još 10.179 lica se vode kao nestala 1Foto: Medija centar

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio je da Srbija ulaže maksimalne napore kako bi pitanje nestalih bilo rešeno u potpunosti.

On je na sednici skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu,izneo podatak da se od ukupno 35.000 nestalih lica, koliko ih je evidentirao Crveni krst, još 10.179 lica vode kao nestala, a od njih jednu trećinu čine Srbi.

Odalović je naglasio da Srbija poklanja veliki značaj unapredjenju bilateralne saradnje, medjutim i dalje postoje teškoće u saradnji sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. On istakao da je zbog toga neophodno da medjunarodne organizacije ostanu uključene u proces rešavanja tog pitanja.

Predsednik Odbora Miodrag Linta izjavio je da je rešavanje pitanja nestalih lica srpske nacionalnosti poslednjih godina u zastoju, jer kod zvaničnog Zagreba i Sarajeva ne postoji politička volja da sve žrtve, bez obzira na nacionalnost, budu tretirane na isti način. On je istakao da to proističe iz snažne podrške koju Hrvatska i Bosna i Hercegovina dobijaju od zapadnih centara moći, u nameri da se Srbi predstave kao agresori, tokom ratova na teritoriji bivše Jugoslavije devedesetih godina, a Bošnjaci, Hrvati i Albanci kao žrtve koje su tobože vodili oslobodilačke ratove.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske naglasio je da je pitanje nestalih lica ne samo humanitarno pitanje već i procesno-pravno pitanje i da iz tog razloga bošnjačka strana opstruiše proces traženja nestalih Srba. On je istakao da Institut za nestala lica, koji je osnovan 2008. godine, ne radi profesionalno i nije mu cilj da se ekshumiraju i identifikuju sva nestala lica, bez obzira na nacionalnu pripadnost, već je naglasak, kako je rekao, na uvećavanju broja bošnjačkih žrtava u Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari