Foto: Printscreen/RTS

„Prikupili smo i dostavili puno dokaza koji govore o direktnoj povezanosti ljudi iz komandne strukture sa zločinima“, rekao je Odalović za Radio-televizije Srbije, govoreći o Radnoj grupi za prikupljanje dokaza o zločinima OVK.

On je rekao da će o statusu pozvanih u Hag odlučiti Specijalizovano tužilaštvo, ali je za neke od njih „siguran da neće biti svedoci“.

Na pitanje da li će istrage stići i do kosovskog predsednika i premijera Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja i nekih drugih visokih funcionera u Prištini, Odalović je rekao da veruje u to, ali da to da li će neko od njih biti i procesuiran zavisi od „snage“ onih kojima je u tim specijalizovanim telima poveren mandat.

„I za kosovsko društvo je važno da se lica koja su povezana sa ratnim zločinima uklone sa političke scene“, rekao je Odalović.

On je naveo da postoje brojni dokazi za počinje zločine, navodeći da je više stotina Srba i drugih nealbanca bilo u ilegalnim zatvorima koje je držala OVK.

„Očekujem još puno istraga o zločinima, koji treba da se procesuiraju i rasvetle“, rekao je Odalović, pominjući kao primer slučaj „Žuta kuća“, u kojoj su navodno vađeni organi otetim srpskim civilima.

Povezani tekstovi