Odalović: Trampovo pismo poruka da se dijalog ojača 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević/MO

Generalni sekretar ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović ocenio je danas da je briselski dijalog zapao u ozbiljnu krizu zbog „nerazumnog ponašanja Prištine“ i da je važno iskoristiti naredne dane da bi se pozicija dijaloga kvalitetnije promenila.

Odalović je za RTS rekao da su pisma koje je predsednik SAD Donald Tramp poslao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, poruka sa najboljim ciljem da se dijalog ojača i nastavi na pozicijama zajedničkog kompromisnog i održivog rešenja.

Prema njegovim rečima, pismo je rezultat kvalitetnih diplomatskih aktivnosti Srbije zbog kojih je 12 zemalja povuklo priznanje Kosova.

„Mislim da je sada sa ovim pismom jasno da će SAD koje imaju snage i uticaja, urediti neke odnose i u Prištini“, rekao je Odalović i dodao da će neko morati da „dozove pameti“ Prištinu da odustanu od provokacija i odluka koje mogu da ugroze mir, bezbednost i mnogo toga.

Odalović je rekao i da je Trampovo pismo nešto što, između ostalog, proističe iz ozbiljne i kvalitetne podrške Rusije i Kine dosadašnjem procesu dijaloga.

On je kazao i da je današnji sastanak sa premijerima Bugarske, Rumunije, Grčke veoma značaj i da će se na njemu govoriti o zajedničkim tržištima, izgradnji gasnog toka, trgovini, kao i o očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari