Odalović: Verujem u drugačiji stav SAD o prijemu Kosova u Unesko 1Foto: Printscreen/RTS

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je za RTS da veruje da će nova američka administracija sa Donaldom Trampom na čelu imati drugačiji stav o prijemu Kosova u Unesko od njihovih prethodnika.

„Interesantno je da je odlazeća administracija bila žestok promoter prijema Kosova u Unesko. Verujem da sa novom administracijom neće biti tako agresivnog pritiska“, rekao je Veljko Odalović gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Odalović je naglasio da se borba Srbije protiv prijema Kosova u Unesko nastavlja i da će spremno dočekati novi pokušaj Prištine da ih prime u tu organizaciju.

„Mi smo, nakon prošlog pokušaja Kosova, nastavili da radimo intenzivno na pripremi novog kruga, jer smo očekivali da će Priština i njihovi sponzori pokušati ponovo“, rekao je Odalović.

Državni sekretar je dodao da Srbija pokušava da objasni onima koji su glasali za prijem Kosova u Unesko šta za nas znače svetinje na KiM, one koji su bili uzdržani da ohrabre da svoj glas daju srpskoj strani, dok one koji su bili protiv ulaska Kosova u Unesko da nastave tako i dalje, i da se širi krug onih koji će Srbiju podržati.

Kosovo nije primljeno u Unesko novembra 2015. godine, pošto za prijem nije dobilo potrebnu dvotrećinsku većinu na Generalnoj konferenciji te organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari