Odbrana Vladimira Dekića 1Foto: Kulturom protiv diktature/Facebook

Grupa demonstranata “Kulturom protiv diktature” upozorila je da Ministarstvo kulture i informisanja “napada i preti onima koji ukazuju na probleme” , reagujući na saopštenje u kome ministarstvo osuđuje javni istup direktora Ansambla „Kolo“ Vladimira Dekića koji je taj organ optužio za dodelu nastupa “po partijskoj liniji”.

Iz “Kulturom protiv diktature” ukazuju da ministarstvo time “potvrđuje bahatu i nasilnu prirodu ove vlasti, umesto da zajedno sa građanima rešava probleme društva”.

Osvrćući se na navode ministarstva da Dekić iznosi neistine i nanosi štetu instituciji čiji su članovi čuvari tradicije, organizacija demonstranta kaže da su “čuvari tradicije, u opasnim vremenima gde se ona prodaje za članstvo u partiji, upravo hrabri i profesionalni ljudi kao što je direktor Nacionalnog ansambla KOLO Vladimir Dekić i vredni igrači/ce i pevači/ce tog ansambla kojima je na najgori mogući način i bez obrazloženja onemogućeno da predstavljaju našu državu u inostranstvu na najvišem nivou”.

Oni su burno reagovali i povodom dela saopštenja ministarstva gde se Dekić osuđuje zbog komunikacije sa “samodeklarisanim vođama neuspelih protesta protiv Vlade” demnatujući da su oni organizatori i ukazujući da protesti nisu neuspeli.

“Želimo da demantujemo tvrdnje ministarstva da smo mi organizatori  protesta „Protiv diktature“ u aprilu 2017. godine. Ti protesti nisu neuspeli, zato što su se do kraja odvijali mirno i bez jednog incidenta, a suprotno onome što je vlast zbog koje je protestovano od tih protesta priželjkivala”, odlučni su iz “Kulturom protiv diktature”.

Ministarstvo kulture i informisanja izdalo je pomenuto saopštenje nakon što je Vladimir Dekić kao direktor ansambla “Kolo” ukazao na “nepravednu” dodelu nastupa na festivalu u Kini AKUD “Lola”, zbog, kako je on rekao, “partijskih veza” direktora tog društva Gorana Trivana.
“Kulturom protiv diktature” najavili su protest u petak u 10 sati ispred ministarstva kulture u znak podrške ansamblu “Kolo”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari