Konstitutivna sednica Skupštine zajednica opština AP Kosova i Metohije održana je u subotu u amfiteatru Tehničkog fakulteta u severnom, srpskom delu Kosovske Mitrovice, u prisustvu predstavnika Vlade Srbije i Srpske pravoslavne crkve.
Za predsednika Skupštine izabran je Radovan Ničić iz Srpske radikalne stranke.

Konstitutivna sednica Skupštine zajednica opština AP Kosova i Metohije održana je u subotu u amfiteatru Tehničkog fakulteta u severnom, srpskom delu Kosovske Mitrovice, u prisustvu predstavnika Vlade Srbije i Srpske pravoslavne crkve.
Za predsednika Skupštine izabran je Radovan Ničić iz Srpske radikalne stranke. Nova Skupština dobila je dva od četiri potpredsednika: izabrani su Marko Jakšić iz Demokarske stranke Srbije i Srđan Nikolić iz SRS. Demokratska stranka, koja ne želi da učestvuje u radu Skupštine dok se o njoj ne izjasni nova vlada i Socijalistička partija, kako je najavljeno, naknadno će predložiti svoje kandidate za mesto potpredsednika. Na dužnost sekretara Skupštine izabran je Boban Savić iz SRS.

SAMARDŽIĆ: Posredno deo Akcionog plana

„U Akcionom planu Vlade Strbije ne postoji ideja o osnivanju ovakve skupštine, ali postoji šira ideja pod koju se podvodi ovo što smo uradili. Glavna trasa Akcionog plana predviđa da, ukoliko dođe do jednostranog proglašenja nezavisnosti KIM, Srbija treba da preuzme maksimalan broj nadležnosti i sprovede ih u Pokrajini. Poslednjih nedelja videli smo da ovakva skupština tome može da doprinese i zato smo je osnovali, tako da je ona posredno deo Akcinog plana“, kaže ministar Samardžić, odgovarajući na pitanje Danasa da li je osnivanje „srpske“ Skupštine deo Akcionog plana i državne strategije ili postoji mogućnost da nova vlada o tome zauzme drugačiji stav. Samardžić tvrdi da osnivanje „nema nikakve veze s idejom o podeli KIM, nego predstavlja doprinos održavanju KIM kao celine unutar Srbije“. Prema njegovim rečima, 35 od 45 delegata u Skupštini dolazi iz opština južno od reke Ibar, gde se očekuje i više problema u realnom životu, a to je, kako je rekao „pitanje Beograda i njegove organizacije i efikasnosti u slanju tehničke, stručne i materijalne pomoći tim opštinama“.

Konstitutivnoj sednici prisustvovalo je 30 od 45 delegata. Izostali su predstavnici DS i G17 plus, kao i predstavnici drugih stranaka iz opština u kojima ima problema sa smenom vlasti.
Skupština je usvojila Deklaraciju o osnivanju, koja se poziva na Povelju UN, Helsinški završni akt i Rezoluciju 1244 SB UN, kao i na Ustav Srbije i njen Zakon o lokalnoj samoupravi. Deklaracijom se potvrđuje da je „AP KIM neotuđivi deo jedinstvene i nedeljive Republike Srbije“ i da „delegati iz 26 skupština opština na KIM, odbacuju proglašenje otcepljenja AP od Republike Srbije kao nezakonito i ništavno“. Novoosnovana skupština nasleđuje dosadašnju Zajednicu srpskih opština i naselja na KIM, a njen cilj je „zaštita života, prava, slobode, građanskog dostojanstva, identiteta, integriteta, kulture i imovine“.
U Deklaraciji se ističe da je „Skupština predstavničko telo građana Srbije u AP KIM“, koje „usmerava i usklađuje rad opština članica zajednice“. U nadležnosti Skupštine je donošenje deklaracija, rezolucija, predloga i stavova koji se tiču državnih organa Republike koji deluju na KIM, kao i da Skupštini Srbije predlaže zakone od značaja za život u Pokrajini“.
– Moramo učiniti sve da ova skupština radi. To je poruka za Beograd, ali i za sve učesnike u međunarodnoj zajednici: Srbija ima svoju pokrajinu, svoje nadležnosti i svoje institucije – naglasio je Slobodan Samardžić, ministar za KIM u Vladi Srbije.
On je rekao da je osnivanje Skupštine zajednice opština odgovor na ponašanje UN i EU povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti KIM i donošenje kosovskog ustava, zbog čega je srpska strana „uzela stvari u svoje ruke i osnovala svoje organe vlasti“. On smatra da će međunarodni zvaničnici prihvatiti sve poteze srpske strane i njene legitimne i legalne predstavnike, iako to možda u početku neće biti „javno i glasno“. Ministar je najavio da bi „ovu skupštinu jednog dana građani KIM mogli i da neposredno biraju“.
Konstitutivnoj sednici Skupštine zajednica pored Samardžića, prisustvovali su i minisitri vera i prosvete u Vladi Srbije Radomir Naumov i Zoran Lončar, predsednici opština na KIM, kao i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) u ime patrijarha Pavla. On je osnivanje „srpske“ Skupštine na Vidovdan ocenio kao „istorijski čin“ i pozvao delegate da „mudro, časno i dostojanstveno obavljaju svoje dužnosti radi napretka i jedinstva srpskog naroda i celokupnosti države Srbije, čiji je KIM deo“.
Osnivanje „srpske“ Skupštine izazvalo je različita reagovanja administracije UN na KIM, kosovskih institucija i pojednih srpskih političara u Pokrajini, uglavnom zavisno od njihove stranačke pripadnosti.
Iz Unmika je odmah saopšteno da je Skupština zajednice srpskih opština „opasna ilegalna institucija“ koja neće doprineti pomirenju između Srba i Albanaca. Aleksandar Ivanko, portparol Unmika, ocenio je za prištinske medije da je formiranje „srpske“ Skupštine „ilegalan čin“, kojim se jačaju srpske paralelne strukture. Ivanko smatra da bi bilo „korisnije kada bi kosovski Srbi pokušali da se više uključe u rad kosovskih institucija umesto da formiraju nove paralelne strukture“.
Predsednik Kosova i potpredsednik kosovske vlade Fatmir Sejdiu i Ram Manaj formiranje „srpske“ Skupštine ocenjuju kao neprihvatljivo i ističu da „taj akt ne može imati nikakav pravni efekat“, prenose agencije. Kosovski zvaničnici tvrde da se radi o daljem jačanju paralelnih struktura koje sprečavaju integraciji Srba u kosovski sistem i institucije. Sejdiu je pozvao građane da ne reaguju na ovaj korak, nego da se i dalje čvrsto drže mirovnog kursa.
Oliver Ivanović, potpredsednik SDP na KIM i kandidat G17 plus za poslanika na listi ZES, smatra da formiranje Skupštine zajednica opština KIM nema značaja. On očekuje da će nova vlada Srbije preispitati dosadašnju politiku prema KIM, koja je, kako je naveo za Betu, bila „populistička i obilovala jakim i teškim obećanjima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari