Odlazak Nikolića poboljšava odnose u regionu 1Foto: twitter

Odlazak Tomislava Nikolića sa funkcije predsednika Srbije, svakako, će uticati na poboljšanje odnosa Srbije i država regiona, ali treba reći da je on toj poziciji, ipak figurirao kao fikus, a ne neko ko je imao posebnog uticaja.

To ocenjuje za Danas Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, upitan na koji način će se odlazak bivšeg šefa države odraziti na prilike u regionu.

Sagovornik našeg lista napominje da su se zvaničnici država regiona kako tako vremenom navikli da je predsednik Srbije četnički vojvoda i da ga nisu shvatali ozbiljno, odnosno da su čekali da mu istekne mandat.

– Politiku je vodio Vučić, on je davao regionalnim odnosima veliki značaj a kao takav je prepoznat i u Briselu. Međutim, problem sa Vučićem je u tome što ono što on prećuti, ministri kažu, pa se onda ispostavlja kao neko sa konstruktivnom ulogom. Umesto njega, zapaljive izjave su davali Aleksandar Vulin i Ivica Dačić, a on je to prećutno odobravao. Svakako, sada kada nema Nikolića, pred nama su dinamičniji odnosi u regionu – zaključuje Aleksandar Popov za naš list.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je juče u Dubrovniku Samitu zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi. Njega je ručkom dočekala Kolinda Grabar Kitarović, predsednica Hrvatske, koja je i domaćin ovog skupa. Na samitu su učestvovali Borut Pahor, Filip Vujanović, Hašim Tači, Đorđe Ivanov, bugarski premijer Bojko Borisov i turski vicepremijer Turgul Turkes. Predviđen je bio i razgovor Vučića sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, što se nije dogodilo do zaključenja ovog izdanja našeg lista.

U Dubrovniku su se sastali i ministri spoljnih poslova zemalja članica Procesa, a učestvovao je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Obraćajući se učesnicima sastanka Dačić je ponovio da Srbija „u potpunosti podržava dalje intenziviranje regionalne saradnje kao suštinske baze za stabilnost regiona“ i da će nastaviti napore za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, što se odnosi na sve političke i ekonomske probleme koji postoje i koji se mogu rešavati isključivo putem otvorenog i kontinuiranog dijaloga.

„Mi se moramo okrenuti budućnosti, jer smo predugo jedni druge optuživali za prošlost, koja nikome nije dobro donela. Moramo nastaviti da radimo zajedno, uvažavajući jedni druge a pre svega, uvažavajući zajedničke interese, kojih nije malo“, dodao je šef srpske diplomatije na sastanku SEECP u Dubrovniku.

On je istakao da će nova Vlada, kao i predsednik Srbije zadržati spoljnopolitički kurs koji podrazumeva nastavak evropskog puta, zadržavanje i unapređenje odnosa sa najvažnijim svetskim akterima – Amerikom, Velikom Britanijom, Kinom, Rusijom, ali i negovanje prijateljstava sa „nesvrstanim“ državama. Govoreći o regionalnim odnosima, Dačić je ukazao da je potrebno da EU „obrati više pažnje na Zapadni Balkan“, kao i da Srbija želi da bude „izvoznik stabilnosti i bezbednosti u regionu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari