Odložena sednica Vlade Kosova o demarkaciji 1Foto: kryeministri-ks.net

Sednica Vlade Kosova, sa koje je Skupštini trebalo da se prosledi sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, odložena je za sredu.

Ukoliko na vanrednoj sednici u sredu Skupština ne izglasa nepoverenje Vladi Kosova, premijer će uputiti Skupštini na glasanje sporazum o demarkaciji, preneo je Radio slobodna Evropa.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, ta odluka je doneta nakon konsultacija vladajućih partnera, Demokratske partije i Demokratskog saveza, a kojima su prisustvovali i predstavnici Sjedinjenih Američkih Država.

„Vlada Republike Kosova izražava punu posvećenost, u saradnji sa međunarodnim strateškim partnerima, SAD i EU, da prioritetno reši pitanje ratifikacije državne granice sa Crnom Gorom, što je jedna od najvažnijih odluka za budućnost građana i države Kosova“, navodi se u saopštenju.

Sednica je prvobitno bila zakazana za danas u 10 sati, ali se u sali nisu pojavili ministri Demokratske partije, kao ni premijer Isa Mustafa, čelnik Demokratskog saveza Kosova. Još nije sigurno da vladajuća koalicija ima dvotrećinsku većinu za ratifikaciju sporazuma.

Sporazumu o demarkaciji opozicija se već duži niz meseci protivi, a nisu sigurni ni glasovi vladajuće koalicije kao ni onih koji zastupaju manjinske zajednice.

Zbog nemogućnosti da Kosovo ratifikuje ovaj sporazum, vizni režim EU je i dalje na snazi.

Odluku da se demarkacija nađe pred Skupštinom doneo je sam premijer, nakon telefonskog razgovora sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara, Brajanom Hojt Jiom, u petak, nekoliko sati kasnije pošto je zakazana vanredna sednica o poverenju vladi, podseća RSE.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari