Nije tačno da će Savet ministara spoljnih poslova EU na zasedanju zakazanom za 15. jun doneti bilo kakvu odluku u vezi sa ukidanjem viza zemljama Zapadnog Balkana, pa ni Srbiji, rečeno je Danasu u Savetu Evropske unije u Briselu.

Beogradski mediji preneli su ovih dana vest austrijske novinske agencije APA da će šefovi diplomatija EU na zasedanju u Luksemburgu u ponedeljak 15. juna „najverovatnije doneti odluku o ukidanju viza za zemlje Zapadnog Balkana“. Potom je ta informacija u ovdašnjoj javnosti više puta komentarisana i podgrejavane su nade da će zvanični Brisel u ekspresnom roku omogućiti da putovanja bez viza u zemlje EU postanu realnost. Ipak, situacija je znatno drugačija.

Kako saznaje Danas iz više izvora u Briselu, pitanje ukidanja viza građanima pet zemalja Zapadnog Balkana biće na dnevnom redu sednice Saveta ministara unutrašnjih poslova EU (preciznije – Savet za pravosuđe i unutrašnja pitanja), koja se održava 4. i 5. juna u Luksemburgu. Ova tema nije se našla u zvaničnom dnevnom redu zasedanja, već će biti jedno od pitanja koja će se razmatrati pod tačkom „razno“. Tom prilikom nikakva odluka neće biti doneta, ističu u Savetu EU. Prema rečima naših sagovornika, to je prva debata unutar EU na ministarskom nivou o ukidanju viza balkanskim zemljama, a sledeća će biti zaista 15. juna, na zasedanju Saveta ministara spoljnih poslova.

Ipak, kako ističu Danasovi sagovornici iz Saveta EU, šefovi diplomatija nemaju moć donošenja izvršnih odluka o pitanju viza i njihovo eventualno ohrabrenje državama regiona predstavljalo bi političku poruku, koju njihove kolege iz resora pravosuđa i policije mogu, ali i ne moraju uzeti u obzir.

Evropski komesar za bezbednost Žak Baro će na zasedanju 4-5. juna informisati članove Saveta za pravosuđe i unutrašnja pitanja o tome kako sagledava napredak zemalja Zapadnog Balkana u procesu ispunjavanja kriterijuma iz mapa puta, ali će saslušati i njihove stavove, s obzirom da su sredinom ovog meseca izveštaji Evropske komisije i njenih ekspertskih misija prosleđeni svim zemljama članicama na razmatranje. Bilo kakve odluke posle ovog sastanka neće biti, a male su šanse da će članovi Saveta usvojiti i bilo kakav konkretni zaključak, saznaje Danas u Briselu.

Naš sagovornik iz Saveta EU navodi da u prvobitnom planiranju ove sednice nije ni bilo predviđeno da se razmatra proces ukidanja viza Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, BiH i Albaniji. Međutim, kako ističe, ova tema uvršćena je u dnevni red na inicijativu Slovenije, što su podržale još neke države.

Dalji redosled koraka zavisiće od procene češkog predsedništva Unijom koliko u ovom trenutku treba insistirati na pitanju viza za Balkan, a potom će tu obavezu na sebe preuzeti Švedska, koja od 1. jula postaje predsedavajuća EU.

Evropska komisija (EK) je 18. maja završila svoj izveštaj o napretku i ocenila da je Srbija ispunila većinu zahteva u četiri oblasti iz Mape puta za beli šengen.

Kako je za Danas objasnila Aleksandra Stiglmajer iz Evropske inicijative za stabilnost, prvi sledeći korak je da EK odluči kada će predložiti ukidanje viznih restrikcija prema Srbiji.

– Pre svega, EK mora da objavi svoj predlog za ukidanje viza prema Srbiji, tako što bi predložila amandman na Propis 539/2001, u kojem su navedene zemlje čijim građanima su neophodne vize za ulazak u šengensku zonu, kao i one koje su oslobođene te obaveze. Iz Komisije je poručeno da se nadaju da će do toga doći narednih sedmica. Sledeći korak je da zemlje članice EU, tačnije njihovi ministri unutrašnjih poslova, odluče da li podržavaju taj predlog EK, nakon čega bi se otvorila vrata za ukidanje viza. Verujemo da je to sasvim moguć scenario. Ipak, zemlje članice EU takvu odluku će doneti veoma kasno ove godine (verovatno u poslednjem kvartalu), jer je pre toga neophodno da se obezbedi mišljenje Evropskog parlamenta. S obzirom na izbore za Parlament početkom juna, pitanje viza za Zapadni Balkan doći će na red ne pre oktobra, možda tek u novembru. Tek nakon toga će ministri unutrašnjih poslova EU moći da načine konačnu odluku. Dakle, potpuno je nemoguće da konačna odluka o ukidanju viza za Srbiju, ili bilo koju drugu zemlju, bude doneta u julu – ističe Aleksandra Stiglmajer.

Ona upozorava da je sada ključno da Srbija nastavi s reformama, to jest ispunjavanjem zadataka iz Mape puta.

– Ukoliko EK ubrzo i usvoji predlog o ukidanju viza za građane Srbije, ministri unutrašnjih poslova EU mogli bi na jesen da glasaju protiv toga ako vlasti u Beogradu u međuvremenu ne naprave dodatni napredak. Srbija u svakoj fazi procesa ukidanja viza mora da iskazuje jasnu političku i praktičnu volju da će ispuniti sve postavljene zahteve, da će primenjivati sve nove zakone i strategije u potpunosti i usvojiti one koji su još preostali – zaključila je Stiglmajer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari