Na novom ročištu pred Apelacionim sudom u francuskom gradu Kolmaru saopšteno je da će odluka o zahtevu Srbije za izručenje lidera Alijanse za budućnost Kosova i bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, biti doneta 27. aprila, prenosi N1.

Haradinaj je ušao na sednicu nešto pre 14 časova. U sudnici i ispred zgrade suda okupio se veći broj ljudi, a pojačano je i prisustvo policije. Izvori bliski sudu rekli su za agenciju Beta da će na ročištu biti razmotrena sva dokumentacija koju su poslale vlasti Srbije, ali da se ne očekuje konačna odluka o izručenju. Sudu će verovatno biti neophodno „neko vreme“ da razmotri sve elemente iznete na današnjem ročištu posle čega će doneti konačnu odluku.

Haradinaj je priveden 4. januara na teritoriji Francuske, na osnovu poternice koju je protiv njega izdala Srbija za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine. Sud je Haradinaja 12. januara, uz određene mere, pustio da odluku o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi. Haradinaj se pred sudom u Kolmaru pojavio 1. i 9. februara, kao i 2. marta. Više puta od hapšenja je ponovio da ne prihvata da bude izručen Srbiji i iznosio ocenu da je reč o političkom procesu protiv njega.

Srpska ministarka pravde Nela Kuburović rekla je krajem marta da je Srbija dostavila sudu u Kolmaru svu traženu dokumentaciju koja se odnosi na dela zbog kojih se nekadašnji vođa Oslobodilačke vojske Kosova tereti u Srbiji za ratne zločine i da veruje da neće biti razloga da bude odbijen zahtev Srbije za njegovo izručenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari