Odluka o prekidu posete SAD bila bi kontraproduktivna 1Foto: Vlada Srbije

Odluka srpskog premijera Aleksandra Vučića da prekine posetu SAD zbog retorike Sefera Halilovića bila bi kontraproduktivna, tvrde diplomatski izvori Danasa.

Prema njihovom mišljenju, „na taj način samo bi se dala bespotrebna težina rečima osobe koja nema političku funkciju“, kao i „dolilo ulje na vatru“. Podsetimo, Vučić je preksinoć u NJujorku izjavio da se o skraćenju posete SAD konsultovao sa najbližim saradnicima, i istakao da je važno da ostane i prisustvuje debati u Ujedinjenim nacijama, zbog brojnih kontakata sa stranim državnicima.

S približavanjem referenduma zakazanog za 25. septembar u RS o 9. januaru kao Danu Republike Srpske retorika na liniji Bošnjaci – Srbi se zaoštrila. Portal Euroaktiv prenosi da analitičari smatraju da je odluka EU o prihvatanju kandidature BiH za članstvo u Uniji zapravo „šargarepa“ namenjena smirivanju strasti.

Diplomatski izvori Danasa sa Zapada pak nezvanično ocenjuju da je „kriza u odnosima Srbije i BiH besmislena“, kao i da su „strasti uzburkali bošnjački nacionalisti, što je Milorad Dodik iskoristio za sopstvene ciljeve“.

„Političari u BiH se ponašaju kao da nema ništa drugo ozbiljnije od nacionalnog praznika o čemu treba da brinu“, kažu naši sagovornici.

Kada pogledamo naslove u medijima ovih dana u BiH i Srbiji, stiče se utisak retorike s početka 90-ih, međutim, kada uđemo u realnu sliku stanja u BiH i sagledamo činjenice, ne vidimo ništa drugo osim par istrošenih političkih figura koji su zbog svojih pozicija spremni na sve pa i na sukobe samo kako bi se održali na tronu. Kada se uzme u obzir da je izjavu dao među Bošnjacima kompromitovani, umirovljeni general Halilović i da je to izjavio na bosanskoj televiziji i da „nije govorio ni u kakvoj zvaničnoj funkciji, mislim da je apsolutno pretjerana reakcija pojedinih političara u Srbiji, kaže za Danas Josip Juratović, poslanik nemačke Socijaldemokratske partije u Bundestagu, komentarišući poruke bivšeg ratnog komandanta Armije BiH Sefera Halilovića da će „RS nestati ako referendum o Danu RS ne bude sproveden“, kao i reagovanja zvaničnog Beograda na takvu tvrdnju.

Juratović ističe da je Ustavni sud BiH presudio da bi Dan Republike Srpske bio „diskriminacija na štetu bosanskih muslimana i katoličkih Hrvata, službeni Beograd također ne podržava referendum kao ni službeni Zagreb zato ne vidim razloga da se toliko pažnje daje TV izjavi jednog umirovljenog generala“.

– Sagledavajući činjenice, Dodik organizuje referendum o zadržavanju 9. januara kao nacionalnog praznika RS kršeći sva pravila i ustav BiH uz podršku Rusije i protivljenje Zapada. Jučer je BiH postala kandidat za članstvo u BiH i takva vijest je očito preplašila političke elite BiH koje nesumnjivo strahuju od „Sanaderovog sindroma“. Politička elita u BiH strahuje od pristupa EU, jer 25 godina kočeći BiH na njenom europskom putu, uzgajanjem mržnje i homogenizacijom etno kantona, političke elite BiH su sebi i svojim uhlebima osiguravale opstanak, smatra Juratović.
Nemački parlamentarac tvrdi da se „ovim referendumom samo želi narušiti ugled BiH i onemogućiti njen pristup EU, jer političkim elitama BIH nije važno što je narod na rubu gladi i što se raseljava, tako da ne čudi što jedni podržavaju referendum poput Dodika i Čovića, a drugi ga osporavaju, jer proizvedena napetost i punjenje narodu glava strahom i mržnjom od drugih je u BiH već poznati predizborni ritual, koji jedino ide u korist političkih elita i njihovog održavanja na vlasti“.

– Uvjeren sam da će narodi u BiH na lokalnim izborima 2. oktobra pokazati da je njihova svijest puno razvijenija od političkih elita koje su ih do sada zastupale, zaključuje Josip Juratović.

Poziv DSS
U saopštenju DSS poziva predsednika Vlade Srbije da promeni odluku i podrži referendum i objašnjava da je „za naše nacionalne i državne interese mnogo važnija podrška građanima RS od pohvala koje je dobio od bivšeg predsednika SAD Vilijama Bila Klintona“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari