Foto: Vlada Srbije

Prema njihovom mišljenju, „na taj način samo bi se dala bespotrebna težina rečima osobe koja nema političku funkciju“, kao i „dolilo ulje na vatru“. Podsetimo, Vučić je preksinoć u NJujorku izjavio da se o skraćenju posete SAD konsultovao sa najbližim saradnicima, i istakao da je važno da ostane i prisustvuje debati u Ujedinjenim nacijama, zbog brojnih kontakata sa stranim državnicima.

S približavanjem referenduma zakazanog za 25. septembar u RS o 9. januaru kao Danu Republike Srpske retorika na liniji Bošnjaci – Srbi se zaoštrila. Portal Euroaktiv prenosi da analitičari smatraju da je odluka EU o prihvatanju kandidature BiH za članstvo u Uniji zapravo „šargarepa“ namenjena smirivanju strasti.

Diplomatski izvori Danasa sa Zapada pak nezvanično ocenjuju da je „kriza u odnosima Srbije i BiH besmislena“, kao i da su „strasti uzburkali bošnjački nacionalisti, što je Milorad Dodik iskoristio za sopstvene ciljeve“.

„Političari u BiH se ponašaju kao da nema ništa drugo ozbiljnije od nacionalnog praznika o čemu treba da brinu“, kažu naši sagovornici.

Kada pogledamo naslove u medijima ovih dana u BiH i Srbiji, stiče se utisak retorike s početka 90-ih, međutim, kada uđemo u realnu sliku stanja u BiH i sagledamo činjenice, ne vidimo ništa drugo osim par istrošenih političkih figura koji su zbog svojih pozicija spremni na sve pa i na sukobe samo kako bi se održali na tronu. Kada se uzme u obzir da je izjavu dao među Bošnjacima kompromitovani, umirovljeni general Halilović i da je to izjavio na bosanskoj televiziji i da „nije govorio ni u kakvoj zvaničnoj funkciji, mislim da je apsolutno pretjerana reakcija pojedinih političara u Srbiji, kaže za Danas Josip Juratović, poslanik nemačke Socijaldemokratske partije u Bundestagu, komentarišući poruke bivšeg ratnog komandanta Armije BiH Sefera Halilovića da će „RS nestati ako referendum o Danu RS ne bude sproveden“, kao i reagovanja zvaničnog Beograda na takvu tvrdnju.

Juratović ističe da je Ustavni sud BiH presudio da bi Dan Republike Srpske bio „diskriminacija na štetu bosanskih muslimana i katoličkih Hrvata, službeni Beograd također ne podržava referendum kao ni službeni Zagreb zato ne vidim razloga da se toliko pažnje daje TV izjavi jednog umirovljenog generala“.

– Sagledavajući činjenice, Dodik organizuje referendum o zadržavanju 9. januara kao nacionalnog praznika RS kršeći sva pravila i ustav BiH uz podršku Rusije i protivljenje Zapada. Jučer je BiH postala kandidat za članstvo u BiH i takva vijest je očito preplašila političke elite BiH koje nesumnjivo strahuju od „Sanaderovog sindroma“. Politička elita u BiH strahuje od pristupa EU, jer 25 godina kočeći BiH na njenom europskom putu, uzgajanjem mržnje i homogenizacijom etno kantona, političke elite BiH su sebi i svojim uhlebima osiguravale opstanak, smatra Juratović.
Nemački parlamentarac tvrdi da se „ovim referendumom samo želi narušiti ugled BiH i onemogućiti njen pristup EU, jer političkim elitama BIH nije važno što je narod na rubu gladi i što se raseljava, tako da ne čudi što jedni podržavaju referendum poput Dodika i Čovića, a drugi ga osporavaju, jer proizvedena napetost i punjenje narodu glava strahom i mržnjom od drugih je u BiH već poznati predizborni ritual, koji jedino ide u korist političkih elita i njihovog održavanja na vlasti“.

– Uvjeren sam da će narodi u BiH na lokalnim izborima 2. oktobra pokazati da je njihova svijest puno razvijenija od političkih elita koje su ih do sada zastupale, zaključuje Josip Juratović.

Poziv DSS
U saopštenju DSS poziva predsednika Vlade Srbije da promeni odluku i podrži referendum i objašnjava da je „za naše nacionalne i državne interese mnogo važnija podrška građanima RS od pohvala koje je dobio od bivšeg predsednika SAD Vilijama Bila Klintona“