Odluka o premijeru u junu pred kraj roka 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Ko će biti novi premijer lider SNS Aleksandar Vučić odlučiće između četvoro kandidata tek u junu, pri kraju zakonskih rokova za to, saznaje Danas u krugovima bliskim vrhu vlasti.

Vučić će navodno odabrati jedno od četvoro sadašnjih ministara – Ivice Dačića, Zorane Mihajlović, Nebojše Stefanovića i Ane Brnabić. Kako tvrde naši izvori, postoje kriterijumi koje kandidati za premijera treba da ispune, a to su lojalnost, sposobnost i stranačka pripadnost.

Dačić, koji svima priča kako ga Vučić moli da prihvati mesto premijera, ispunjava prva dva, ali ne i treći uslov. Zato u SNS opravdano strahuju da bi sa Dačićem kao premijerom SPS znatno ojačao, kao i da ne bi bilo ništa od najavljene reforme javnih preduzeća jer je SPS protiv toga.

Stefanović najviše ispunjava kriterijum lojalnosti, ali navodno ne i kriterijum sposobnosti. On nema dovoljno široku viziju Vlade i Vučić bi u slučaju njegovog izbora i operativno morao da vodi Vladu, jer sam Stefanović to ne bi mogao. I pored toga, dosta je onih koji veruju da bi baš Stefanović morao da bude novi premijer. Priča se i da Stefanović namerava da se iz Novog Beograda preseli na Dedinje u tom slučaju, kako se tvrdi iz „bezbednosnih razloga“.

Dalje, Zorana Mihajlović ispunjava kriterijum sposobnosti, možda i najviše od svih kandidata. Međutim, mnogi sumnjaju da bi ona bila lojalna kao što bi bio Stefanović i smatraju da bi kao premijerka sprovodila politiku koju ona misli da treba. U slučaju njenog izbora stranka ne bi bila protiv koliko se misli, jer svi znaju da bi ona donela rezultat u ekonomiji…

Ana Brnabić ispunjava lojalnost, delimično i sposobnost. Ali u stranci se smatra da bi davanje mesta premijera nestranačkoj ličnosti bilo priznanje da SNS nema dobrog kandidata za premijera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari