Nastavak sa 1. strane
Specijalni izalsnik UN za status Kosova Marti Ahtisari je, kako je za Betu izjavio Leon Kojen, koordinator državnog tima Srbije za pregovore o budućem statusu Kosova, tražio prijem kod Tadića i Koštunice“. U Beogradu će, prema najavama iz pregovaračkog tima, narednih dana uslediti konsultacije, a Kojen će u petak otputovati u Beč.

Nastavak sa 1. strane
Specijalni izalsnik UN za status Kosova Marti Ahtisari je, kako je za Betu izjavio Leon Kojen, koordinator državnog tima Srbije za pregovore o budućem statusu Kosova, tražio prijem kod Tadića i Koštunice“. U Beogradu će, prema najavama iz pregovaračkog tima, narednih dana uslediti konsultacije, a Kojen će u petak otputovati u Beč. Skender Hiseni takođe kaže da se „još ne zna sadržina Ahtisarijevog paketa“, ali očekuje da će „taj izveštaj otvoriti vrata Kosovu da bude nezavisna država“. On juče nije mogao da kaže da li će biti novih pregovora Beograda i Prištine posle 2. februara.

SOLANA: Rusija neće uložiti veto

Brisel – Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Havijer Solana ocenio je juče da Rusija neće uložiti veto na rezoluciju Ujedinjenih nacija o budućem statusu Kosova.

– Moramo očekivati da će se pregovori sprovesti tako da se rezolucija odobri u propisanom roku… ali u svakom slučaju bez veta. Ne verujem da će neki član Saveta bezbednosti biti… protiv predloga koji će obezbediti… stabilnost na našem kontinentu – rekao je Solana novinarima u Briselu.

SAD i neke članice EU prećutno su podržavale opciju nezavisnost, uprkos upozorenjima da bi to moglo pojačati zahteve separatista u drugim regionima. Vašington i Brisel smatraju da je Kosovo jedinstven slučaj. Moskva, tradicionalni saveznik Beograda, izrazila je uzdržanost prema mogućoj nezavisnosti Kosova i insistira da ishod mora biti prihvatljiv za Srbiju. Moskva ima pravo veta u Savetu bezbednosti UN, a neke ruske diplomate su najavile da bi Rusija mogla to iskoristiti.

– Moramo čekati posetu Ahtisarija da bismo znali šta se još od nas traži – da li će biti konsultacija ili nešto drugo – rekao je Hiseni, uz ocenu da jučerašnje Ahtisarijevo pismo Sejdiuu „svedoči da međunarodna zajednica neće više držati proces pregovora o statusu Kosova kao taoca mogućih kombinatorika u Beogradu posle izbora u Srbiji“.

CRVENKOVSKI: Nema pretnji zbog Kosova

Skoplje – Makedonski Savet za bezbednost, kojim predsedava predsednik Makedonije Branko Crvenkovski, ocenio je da ne postoje indicije da bi najavljeno rešavanje statusa Kosova moglo da dovede do ozbiljnijeg narušavanja stabilnosti i bezbednosti. Crvenkovski je posle sastanka izjavio novinarima da „postoje određeni rizici koji su povezani sa određenim ekstremnim kriminalnim grupama i velikom količinom oružja na Kosovu i u regionu“. Na novinarsko pitanje kakav je stav Makedonije prema budućem statusu Kosova, Crvenkovski je ponovio stav da Makedonija ostaje na poziciji da će podržati predlog koji će predložiti međunarodna zajednica:

– Očekujemo da taj predlog podrže i Beograd i Priština. Ukoliko se donese i rezolucija Saveta bezbednosti UN naša obaveza biće da kao članica poštujemo taj stav.

Portparol Unoseka Remi Durlo juče je ponovio da će Ahtisarijev predlog rešenja za budući status Kosova koji je, prema ranijim najavama, spreman još od 21. januara, u petak biti predstavljen Kontakt grupi. On nije mogao da otkrije ništa iz sadržine dokumenta, navodeći da će o predlogu biti reči tek pošto bude predstavljen vlastima u Beogradu i Prištini. Durlo, takođe, nije mogao da potvrdi ni da će Ahtisarijev predlog stići ti pred Savet bezbednosti UN do kraja marta, kako je za AP najavio Frenk Vizner, izaslanik SAD za pregovore o budućem statusu Kosova“.
– Ne mogu da kažem tačan datum. On će uglavnom zavisiti od reagovanja na predlog kada bude predstavljen. Mi se nadamo da će taj proces teći brzo pošto iznesemo predlog – kaže Durlo, uz napomenu da „Ahtisari ne želi odlaganje procesa“.
Frank Vizner izjavio je juče da će „SAD podržati plan Martija Ahtisarija za koji se veruje da će sadržati neki oblik nezavisnosti za Kosovo“, javlja agencija Beta, pozivajući se na AP. Vizner takođe očekuje i da će Ahtisarijev predlog „garantovati puna prava manjinama na Kosovu, uključujući i srpsku manjinu“.
– Posrednici SAD, upoznati s nacrtom Ahtisarijevog predloga, podržavaju taj plan. Glavni cilj je donošenje mira i stabilnosti u region jugoistočne Evrope rešavanjem poslednjeg preostalog pitanja. Rušenje SFRJ sada je uglavnom završeno, ostao je još samo jedan deo da se reši, a to je Kosovo – tvrdi Vizner.
On je najavio i da će „SAD kroz diplomatsku aktivnost sprečiti Rusiju da upotrebi svoje pravo na veto“. Prema njegovim rečima „SAD imaju ključne interese u rešavanju kosovskog pitanja, njeni prijatelji u Evropi takođe imaju ključan interes tamo, pa će se od Rusije tražiti da to uzme u obzir“.
Za danas u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope najavljena je rasprava o već dva puta povlačenom Nacrtu rezolucije o Kosovu u kojem se kao najbolje rešenje za južnu srpsku pokrajinu i region predlaže „nezavisnost uz određene uslove“. Prema najavama iz SE, današnjoj sednici u Strazburu trebalo bi da prisustvuje u Marti Ahtisari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari